Apotekaonline
Korpa

ZLATNI ČAJEVI - NANA

ZLATNI ČAJEVI - NANA
145,00 RSD

Opis proizvoda

Pitoma nana (Mentha piperita) је biljka iz porodice Laminaceae. Tradicionalno se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, a najviše zbog blagotvornog dejstva na gastrointestinalne tegobe.

Biljka je visoka sa ljubičastim cvetovima grupiisanim u cvasti. Nana je veoma aromatična i prepoznatljiva po svom mirisu.

List nane pripremljen kao infuz ima smirujući lekoviti efekat, a od davnina se koristi za stomačne i želudačne tegobe poput dispepsije, naduvenosti, gastritisa, enteritisa i kao holagog. U različitim evropskim zemljama se koristi i za lečenje bronhitisa, bakterijske dizenterije, dijabetesa, hipertenzije, respiratorne i urinarne infekcije.

 Priprema

Odmeriti jednu čajšiku® lista nane, zatvoriti poklopac i pokvasiti je ispod mlaza hladne vode (ovo je važno da bi ćelijske opne popucale i više se aktivnih komponenti oslobodilo, takođe se na ovaj način sprečava isplivavanje najsitnih čestica i njihovo plutanjenje po površini.) Čajšiku spustiti u 200ml prokuvane i tople vode. Nakon 5-10 minuta piti po jednu šolju čaja tri puta dnevno. Ne postoje ograničenja kod dužine konzumiranja čaja nane.

Doziranje

1.5-3g suvog lista 2-3 puta na dan

 

Aktivne supstance i mehanizam dejstva

 Aktivne supstance

Esencijalno ulje nane sadrži: mentol i njegove derivate, cineol, pulegon, limonen, linalol, piperiton, sabinen, mircen, alfa i beta pinen, alfa terpineol i dr.

Osnovno lekovito dejstvo nane nosi njen sastojak  mentol. On inhibira kalcijumove kanale ćelija creva, CNS-a, retine i srca . S tim što je manja koncentracija mentola potrebna da se izazove efekat na ćelijnama creva i kopmetitivan je sa nitrendipinom na istom receptoru (u koncentraciji 78µg/mL). (Hawthorn M, 1988)

Efekat na gastrointestinalni trakt

GERD, želudačni refluks ili gorušica  se vekovima leči svežim infuzom nane  (Patrick L 2011)Smatra se da smeša jedinjenja iz ulja nane može da relaksira glatke mišiće GIT-a ( Hills JM, Aaronson PI, 1991) Ovaj efekat se povezuje sa već dokazanom inhibicijom kalcijumskih kana koje pokazuje mentol ( Grigoleit HG, Grigoleit P, 2005), ovime se ubrzava prolazak hrane kroz želudac što je dokazano kada je zdravim ispitanicima davano  200mL test rasvora. Testiranoj grupi se brže praznio želudačni sadržaj od kontrolne grupe, pri tom je ph želudačnog sadržaja ostao nepromenjen. ( Inamori M, 2007)

U crevima ulje nane povećava DE50 i umanjuje maksimalnu kontraktilnost ćelija na acetilholinskim i histaminskim receptorima. 10mL ulja nane  je bilo  efikasno kao 130µg atropina.(  Forster HB, Niklas H, Lutz S ,1980) Ovi efekti su zapaženi na ćelijama trahee, sfinktera Oddi i ilijačnim ćelijama. ( Hills JM, Aaronson PI, 1991)

Efekat na pamćenje

Postoje određene interakcije između unošenja ulja nane (inhaliranjem) i povećanja mentalne koncentracije. Nije još uvek razjašnjeno da li dolazi do hemijske reakcije na receptorima CNS-a ili je kognitivna faza stimulisana prijatnim mirisom i podsvesnom rekordativnom stimulacijom.

U studiji gde su ispitanicima testirali pamćenje vizuelnih zapisa ( video igrice) i pažnje tokom 40 minuta utvrđeni su bolji rezultati u grupi kod koje je puštan aerosol ulja nane u odnosu na grupu bez aerosola. Kod ispitivanja pažnje grupi je inhalciono davano ulje nane (20µL); primećeno je da se vidno povećala dužina pažnje u odnosu na kontrolnu grupu ( u istoj studiji praćen je i efekat ulja lavande, dokazano je da ispitanici u početku vremena testiranja pod uticajem ulja nane imaju veću pažnju, dok u kasnijem toku vremena testiranja imaju bolju pažnju pod uticajem ulja lavande). ( Heuberger E, Ilmberger J  2010)

Efekat na osećaj mučnine

Ulje nane (naročito etanolni ekstrakt koji je isparivljiji) može da smanji postoperativnu mučninu u odnosu na kontrolnu grupu, posmatrano kod pacijentkinja nakon carskog reza koje su osećale mučninu. Efikasnost ove studije je velika – čak 55% ispitanica nije osećalo mučninu nakon 5 minuta. (Lane B, 2012)

Efekat na glavobolju i migrenu

Kod tenzionih glavobolja površinsko nanošenje obloga od nane može da smanji grčeve u mišićima i popravi simptome bola i intrakranijalnog pritiska. Studija je pokazala da se prva olakšanja osećaju već nakon15 minuta od nanošenja obloga. (Göbel H, Schmidt G, Soyka D, 1994)

 

Farmakokinetika

Površinsko aplikovanje  aminofilina u rastvoru ulja nane je pokazavalo čak 28% veći pik apsorpcije u poređenju sa apsorpcijom čistog rastvora aminofilina. (Wang LH, Wang CC, Kuo SC, 2007)

Zbog toga se kod glavobolja i preporučuju frikcije kože glave ekstraktom nane (najbolje etanolnim 1/10)

Mentol ima različitu koncentraciju u krvi i različito vreme za postizanje maksimalne koncentracije u krvi. Metaboliše se preko faze II, glukuronidacijom i to  65–68% absorbovanog mentola. Poluvreme eliminacije je prosečno 1.34 sati, ali su merenja pokazivala široko rasipanje rezultata 0.42–5.84 sati. Ulje nane zbog velikog procenta metola inhibira enzime CYP2D6 i CYP3A4, pa pažljivo kod doziranja drugih lekova, kao i unosa nikotina jer im se količina nemetabolisane frakcije može povećati. ( Hiki N, 2011)

Uz svaki kupljen čaj na poklon dobijate ČAJŠIKU

http://zlatnicajevi.rs/cajsika

Napišite recenziju

Molimo Vas prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Apoteka Online ima potpisan ugovor sa kurirskom službom Daily Express i isporuka se vrši na teritoriji Republike Srbije putem ove službe. Izvoz robe za inostrane zemlje vrši se putem usluge DHL i PostExport.

Za sve narudžbine primljene do 12h od ponedeljka do petka, okvirni rok isporuke je 2-4 radna dana za celu teritoriju Republike Srbije. U slučaju da je narudžbina izvršena preko vikenda (subotom i nedeljom), dostava se vrši kao i za narudžbine primljene u ponedeljak - dakle idući radni dan.

Isporuke se ne vrše subotom i nedeljom.

Dodatne informacije

Artikli će biti zapakovani tako da ne mogu biti oštećeni uobičajenim rukovanjem robom u transportu. Prilikom preuzimanja proizvoda kupac je dužan proveriti eventualna oštećenja i odmah ih reklamirati kuriru koji je robu dostavio, odnosno odbiti preuzeti pošiljku na kojoj su vidljiva spoljašnja oštećenja. Sve naknadne reklamacije proizvoda zbog oštećenja nastalih prilikom dostave neće biti uvažena.

Prilikom preuzimanja proizvoda, kupac je obavezan potpisati otpremnicu koju uzima dostavni radnik Daily Express-a. Otpremnica se smatra potvrdom o dostavi i preuzimanju robe.

Kurirska služba isporučuje robu do adrese, tj. ne unosi u stambeni prostor.


Ograničenja isporuke robe

Isporuka artikala kupljenih na sajtu www.apotekaonline.rs se vrši isključivo putem kurirske službe Daily Express na teritoriji Republike Srbije. Isporuka van teritorije Republike Srbije, odnosno izvoz robe, obavlja se isključivo putem usluge DHL i PostExport Pošte Srbije.


Cena isporuke

Za teritoriju Republike Srbije:

Za naručenu robu iznosa do 5.000,00 RSD, dostava se naplaćuje 260,00 RSD (u cenu je uračunat PDV). Za robu čija je vrednost preko 5.000,00 RSD, dostava je besplatna.

Za internacionalnu dostavu:

Za izvoz robe u inostranstvo putem PostExport usluge Pošte Srbije cena dostave iznosi za:

  • I Zonu (Slovenija, Hrvatska, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija) - 1.280,00 RSD
  • II Zonu (Ostale zemlje Evrope) - 1.790,00 RSD
  • III Zonu (Azija, Afrika, Amerika, Australija i ostale zemlje) - 2.650,00 RSD

Rok isporuke je 15 dana ili više (u zavisnosti od zemlje isporuke)

Za izvoz robe u inostranstvo putem DHL usluge cena dostave iznosi 3300 RSD. Rok isporuke je 1-5 radnih dana (u zavisnosti od države u koju se vrši isporuka)

Cena dostave je sa porezom. Cena uključuje dostavu paketa na adresu kupca sa pripadajućim porezom i carinom na teret prodavca. Mogući dodatni trošak može biti carina na teret kupca u zavisnosti od zemlje u koju se paket šalje.

Za sva dodatna pitanja, reklamacije ili proveru trenutne lokacije vaše pošiljke, molimo Vas da nas kontaktirate na sledeću e-mail adresu: info@apotekaonline.rs

Republika Srbija - Cena dostave ili besplatna dostava uključuje dostavu paketa do 5kg težine na adresu kupca. Za pakete preko 5kg težine i pakete većih dimenzija moguća je doplata za koju će kupac svakako biti obavešten nakon izvršene provere sa kurirskim službama. Molimo Vas odgovorite na ovaj E-Mail ukoliko imate dodatnih pitanja.

Inostranstvo - Cena uključuje dostavu paketa do 2kg težine na adresu kupca sa pripadajućim porezom i carinom na teret prodavca. Mogući dodatni trošak može biti carina na teret kupca u zavisnosti od zemlje u koju se paket šalje. Za pakete preko 2kg težine i pakete većih dimenzija moguća je doplata za koju će kupac svakako biti obavešten nakon izvršene provere sa kurirskim službama. 


Posebni uslovi za narudžbine iz inostranstva

Apotekaonline potvrđuje da su svi artikli na portalu www.apotekaonline.rs slobodni za prodaju putem interneta, takođe potvrđujemo i garantujemo da će sva naručena roba biti poslata u dogovorenom roku krajnjem kupcu. Apotekaonline garantuje da u plaćenu cenu dostave ulaze troškovi carine i kuririske službe, zemlje izvoza (Srbije).

Apotekaonline ne može da garantuje i ne zna da li će postojati troškovi uvozne carine, ovo zavisi od specifičnosti paketa kao i od odluke same carine zemlje uvoznika (kupca). Apotekaonline se odriče odgovornosti ukoliko iz bilo kog razloga Carina zemlje uvoznika ne želi da ocarini paket. Apotekaonline u ovom slučaju zadržava pravo da refundira novac kupcu umanjen za sve troškove uvozne i izvozne carine kao i troškove poštarine u momentu kada paket bude vraćen.

Posebna napomena - Zbog specificnosti robe preporucujemo da prethodno proverite sa Carinom u svojoj zemlji da li mozete da uvezete artikal koji Vas zanima( posebnu paznju obratite na proizvode koji se uzimaju oralno jer bez obzira sto su registrovani kao Dijetetski suplementi i slobodni su u prodaji, svaka zemlja , svaka Carina ima svoje lokalne propise i moze da se dogodi da uvoz istih nije dozvoljen. Ukoliko Carina ne dozvoli uvoz određenih artikala , ukoliko su troskovi vraćanja paketa veci od vrednosti robe, Apotekaonline zadrzava pravo da ne prihvati povrat robe, u ovoj situaciji Apotekaonline nece biti u mogucnosti da izvrsi refundaciju novca jer smo Vas blagovremeno obavestili o mogucoj situaciji .Ukoliko je vrednost paketa veca od troskova koji nastaju pri povratu paketa bice refundiran iznos umanjen za povratne toskove.

Kreiranjem narudžbenice automatski prihvatate ove Posebne uslove za narudžbine iz inostranstva (van teritorije Republike Srbije).