Apotekaonline
Korpa

ZLATNI ČAJEVI - ŽALFIJA

ZLATNI ČAJEVI - ŽALFIJA
147,00 RSD

Opis proizvoda

Žalfija ( Salvia officinalis) je poznata kao karminativ, spazmolitik i adstringens. Najčešće se koristi za slučajeve dispepsije, faringitisa, stomatitis, gingivitis, glositis, hiperhidrotik, galaktoroik  (Barnes et al., 2007).

Zabeležene su i  upotrebe za pojačanje memorije. Nemačka komisija ( The German Commission E) je odobrila upotrebu žalfije za unutrašnju upotrebu za dispeptične simptome i za preterano znojenje, a za mukozne membrabe usta i grla za spoljnu upotrebu tj. za ispiranje.

 Priprema

Odmeriti jednu čajšiku® lista žalfije, zatvoriti poklopac i pokvasiti je ispod mlaza hladne vode (ovo je važno da bi ćelijske opne popucale i više se aktivnih komponenti oslobodilo, takođe se na ovaj način sprečava isplivavanje najsitnih čestica i njihovo plutanjenje po površini.) Čajšiku spustiti u 200ml prokuvane i prohlađene vode. Nakon 5-10 minuta piti jednu šolju tri puta dnevno ili koristiti za ispiranje. Važno je da se uvek koristi svež infuz.

Doziranje

infuz 1-1.5g 3-4 puta dnevno

inhalacija  2-3g 5-10min

za ispiranje sluznice  2-3g grgoljiti više puta po 30 sec

 

Aktivne supstance i mehanizam lekovitog dejstva

Esencijalna ulja, monoterpenoidi, seskviterpeni (tujon, kamfor, cineol, kariofilen, humulen, limonene, mentol i dr.), derivati hidroksicinamične kiseline, kafeična, trihidroksicinamična, sageon, karnozati, terpeni, flavonoidi, luteolin, apigenin, polisaharidi, fitosteroli i dr.

Antibakterijski, fungistatilni, antiseptični i virustatski efekti

Do sada je dokazano da dejstvo eteričnog ulja žalfije ima antimikrobne osobine, najviše zahvaljujući tujonu (Bradley, 2006; Newall et al., 1996). Inhibitorni efekat je primećen kod gram pozitivnih i gram negativnih bakterija:  Escherichia coli, Shigella sonnei, Salmonella species, Klebsiella ozanae (Gram-negativna), Bacillus subtilis (Gram-pozitivna), i kod sojeva gljivica Candida albicans, C. krusei, C.pseudotropicalis, Torulopsis glabrata, Cryptococcus neoformans.

U studiji (Horiuchi et al. , 2007) je primećeno da sirovi ekstrakt lista Salvia officinalis L. pokazuje antimikrobnu aktivnost protiv  vankomicin-resistantnog enterokoka (VRE). U ovom slučaju se nosiocem antimikrobne aktivnosti smatra oleanolična kiselina. Ursolična kiselina takođe pokazuje aktivnost prema VRE, kao i Streptococcus pneumonia i meticillin-rezistentne Staphylococcus aureus (MRSA). In vitro, antibakterijska aktivnost je zabeležena i na Lactobacillus curvatus, Lactobacillus sakei, Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Enterobacter gergoviae i Enterobacter amnigenus.

Vodeni ekstrakt žalfije je pokazao jak inhibitorni efekat na Porphyromonas gingivalis (ESCOP, 2003).

Diterpeni saficinolid i sagon su pokazali aktivnost na vezikularni stomatitis virus ( Bradley, 2006; Wichtl , 2004).

Antioksidativni efekat

Studija (Chang et al. 1977) je dokazala smanjenje nastanka peroksida kao meru antioksiativne aktivnosti vodenog ekstrakta lista žalfije.

Kontrolisana je  stabilnost ulja soje sa i bez ekstrakta lista žalfije i dokazano je duže održanje ukusa na tretiranom uzorku ulja. Pretpostavlja se da antioksidativna aktivnost potiče od 1-O-(2,3,4-trihidroksi-3-methil) butil-6-O-feruloil-β- D-glukopiranozida, etil β-D-glucopiranozil tuberonata, p-hidrksibenzoične kiseline, (-)-hidroksijasmonične kiseline, kafeične kiseline i 4-hidroksiacetofenon 4-O-[5-O-(3,5-dimetoksi-4-hidroksibenzoil)-β-dapiofrunozil]-(1f2)-β-D-glukopiranozida; (Wang et al. ,2000). U koncentraciji od 30 µM sve supstance su pokazale aktivnost na vezivanje slobodnih radikala ( sa kafeičnom kiselinom kao najaktivnijom).

Ekstrakt žalfije je pokazao snažniju antioksidantnu aktivnost nego askorbinska kiselina ( vitamin C) (Muchuweti et al., 2007).

U studiji koja je beležila antioksidativna svojstva i hipoholesterolemijsku funkciju pacova korišten je čaj od žalfije. Pacovi su podeljeni u 4 grupe,

  • kontrolna grupa;
  • grupa hranjena uobičajenom ishranom i čajem žalfije;
  • grupa koja je hranjena visoko kaloričnom ishranom bogatom holesterolom;
  • grupa hranjena sa visokoholesterolskom ishranom i čajem žalfije.

Transaminaze, holesterol, trigliceridi, LDL, i lipidni peroksidi, GSH, i enzimi, glutation-S-transferase (GST) i glutation reduktaza (GR) su mereni da bi se merila bezbednost i uspešnost zaštitne aktivnosti žalfije na hiperholesterolemiju. Grupe koje su unosile infuz žalfije su imale značajno smanjenje ukupnog holesterola, triglicerida, LDL i lipidnih peroksida. Ista studija je pokazala da nije bilo prisutne toksičnosti na jetru pacova niti neželjenih efekata. Interesantna je pojava povećanja aktivnosti antioksidantnih enzima jetre GSH, GST, and GR. Zaključeno je da fitosteroli imaju i antioksidantnu i protektivnu osobinu u tretmanu hiperholesterolemija (El-Desouki et al., 2007)

Antiinflamatorni/ Antiflogistički efekat

Ekstrakt lista žalfije je smanjio izazvan edem uha miša in vivo, takođe je pokazana i dozna zavisnost. Ovaj efekat je postignut zahvaljujući ursoličnoj kiselini (ID50 : 0.14 µM/cm2 ), koja je pokazala duplo jači efekat od indometacina (ID50 : 0.26 µM /cm2 )(ESCOP, 2003; Wichtl, 2004).

Isti efekat ali sa umanjenom aktivnošću je pokazala i oleanolična kiselina (ID50 : 0,36 µM/cm2 ) (ESCOP, 2003). Ruzmarinska kiselina je pokazala antiinflamatorni efekat nakon topikalnog nanošenja na oštećenu gingivu majmuna. Zabeleženi je značajno smanjenje gingivalnih lezija u poređenju sa placebo. (Van Dyke et al., 1986).

Antitusična i imunomodulatorna aktivnost pektina i hemiceluloznih polisharida poreklom iz lista žalfije su praćeni u studiji (Sutovska et al. 2007). Polisaharidni kompleks A je značajno smanjio broj nadražaja na  pokušaja kašalj  (NK) kao i intenzitet inspiratornog i ekspiratornog  napada (IN– i EN+) kod mehanički izazvanog kašlja na mačkama bez neželjenih efekata EMA/ HMPC/ 330383/ 2008 © EMEA 2010 Page 17/39 . U istim uslovima poređena je aktivnost opiodnih, neopiodnih lekova i infuza žalfije. Žalfija je imala efekat svega 13% manji od kodeina s tom razlikom da je na sluznici tretiranoj vodenim ekstraktom žalfije primećena proliferativna aktivnost timocita, što podvlači i dodatnu imunomodulatornu osobinu izolovanih polisharida lista žalfije. (Bradley 2006).

Karminativni, spazmolitični, stimulišući i tonički efekat na varenje i nervni sistem

Žalfija je pokazivala izvesne stimulativne efekte na trahealne  i ilealne glatke mišiće, mada vidno manje nego kod ekstrakta lista Melissae off. (Bradley, 2006). Efekat se pripisuje pinenima koji sprečavaju preuzimanje oslobođenog Ca2+. U studiji na zamorčićima primećena je antispazmotička aktivnost sfinktera Oddi kod morfinom izazvanog spazma. (Todorov et al., 1984).

U studiji (Kennedy et al. 2006) praćen je efekat inhibicije holinesteraze (ChE) lista S. officinalis i uticaj na raspoloženje, anksioznost i koncentraciju. Ekstarkt je pokazao dozno zavisnu ChE-inhibitornu osobinu, sa većom selektivnošću na  BuChE (butirilholinesterazu) (IC50 : 0.054 mg/ml). S tim u vezi je i blaga hipotenzivna aktivnost koju je ekstrakt pokazao na mačkama. Hipotenzija je bila umerena, ali sa produženim dejstvom (Todorov et al., 1984).

Uz svaki kupljen čaj na poklon dobijate ČAJŠIKU

http://zlatnicajevi.rs/cajsika

Napišite recenziju

Molimo Vas prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Apoteka Online ima potpisan ugovor sa kurirskom službom Daily Express i isporuka se vrši na teritoriji Republike Srbije putem ove službe. Izvoz robe za inostrane zemlje vrši se putem usluge DHL i PostExport.

Za sve narudžbine primljene do 12h od ponedeljka do petka, okvirni rok isporuke je 2-4 radna dana za celu teritoriju Republike Srbije. U slučaju da je narudžbina izvršena preko vikenda (subotom i nedeljom), dostava se vrši kao i za narudžbine primljene u ponedeljak - dakle idući radni dan.

Isporuke se ne vrše subotom i nedeljom.

Dodatne informacije

Artikli će biti zapakovani tako da ne mogu biti oštećeni uobičajenim rukovanjem robom u transportu. Prilikom preuzimanja proizvoda kupac je dužan proveriti eventualna oštećenja i odmah ih reklamirati kuriru koji je robu dostavio, odnosno odbiti preuzeti pošiljku na kojoj su vidljiva spoljašnja oštećenja. Sve naknadne reklamacije proizvoda zbog oštećenja nastalih prilikom dostave neće biti uvažena.

Prilikom preuzimanja proizvoda, kupac je obavezan potpisati otpremnicu koju uzima dostavni radnik Daily Express-a. Otpremnica se smatra potvrdom o dostavi i preuzimanju robe.

Kurirska služba isporučuje robu do adrese, tj. ne unosi u stambeni prostor.


Ograničenja isporuke robe

Isporuka artikala kupljenih na sajtu www.apotekaonline.rs se vrši isključivo putem kurirske službe Daily Express na teritoriji Republike Srbije. Isporuka van teritorije Republike Srbije, odnosno izvoz robe, obavlja se isključivo putem usluge DHL i PostExport Pošte Srbije.


Cena isporuke

Za teritoriju Republike Srbije:

Za naručenu robu iznosa do 5.000,00 RSD, dostava se naplaćuje 260,00 RSD (u cenu je uračunat PDV). Za robu čija je vrednost preko 5.000,00 RSD, dostava je besplatna.

Za internacionalnu dostavu:

Za izvoz robe u inostranstvo putem PostExport usluge Pošte Srbije cena dostave iznosi za:

  • I Zonu (Slovenija, Hrvatska, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija) - 1.280,00 RSD
  • II Zonu (Ostale zemlje Evrope) - 1.790,00 RSD
  • III Zonu (Azija, Afrika, Amerika, Australija i ostale zemlje) - 2.650,00 RSD

Rok isporuke je 15 dana ili više (u zavisnosti od zemlje isporuke)

Za izvoz robe u inostranstvo putem DHL usluge cena dostave iznosi 3300 RSD. Rok isporuke je 1-5 radnih dana (u zavisnosti od države u koju se vrši isporuka)

Cena dostave je sa porezom. Cena uključuje dostavu paketa na adresu kupca sa pripadajućim porezom i carinom na teret prodavca. Mogući dodatni trošak može biti carina na teret kupca u zavisnosti od zemlje u koju se paket šalje.

Za sva dodatna pitanja, reklamacije ili proveru trenutne lokacije vaše pošiljke, molimo Vas da nas kontaktirate na sledeću e-mail adresu: info@apotekaonline.rs

Republika Srbija - Cena dostave ili besplatna dostava uključuje dostavu paketa do 5kg težine na adresu kupca. Za pakete preko 5kg težine i pakete većih dimenzija moguća je doplata za koju će kupac svakako biti obavešten nakon izvršene provere sa kurirskim službama. Molimo Vas odgovorite na ovaj E-Mail ukoliko imate dodatnih pitanja.

Inostranstvo - Cena uključuje dostavu paketa do 2kg težine na adresu kupca sa pripadajućim porezom i carinom na teret prodavca. Mogući dodatni trošak može biti carina na teret kupca u zavisnosti od zemlje u koju se paket šalje. Za pakete preko 2kg težine i pakete većih dimenzija moguća je doplata za koju će kupac svakako biti obavešten nakon izvršene provere sa kurirskim službama. 


Posebni uslovi za narudžbine iz inostranstva

Apotekaonline potvrđuje da su svi artikli na portalu www.apotekaonline.rs slobodni za prodaju putem interneta, takođe potvrđujemo i garantujemo da će sva naručena roba biti poslata u dogovorenom roku krajnjem kupcu. Apotekaonline garantuje da u plaćenu cenu dostave ulaze troškovi carine i kuririske službe, zemlje izvoza (Srbije).

Apotekaonline ne može da garantuje i ne zna da li će postojati troškovi uvozne carine, ovo zavisi od specifičnosti paketa kao i od odluke same carine zemlje uvoznika (kupca). Apotekaonline se odriče odgovornosti ukoliko iz bilo kog razloga Carina zemlje uvoznika ne želi da ocarini paket. Apotekaonline u ovom slučaju zadržava pravo da refundira novac kupcu umanjen za sve troškove uvozne i izvozne carine kao i troškove poštarine u momentu kada paket bude vraćen.

Posebna napomena - Zbog specificnosti robe preporucujemo da prethodno proverite sa Carinom u svojoj zemlji da li mozete da uvezete artikal koji Vas zanima( posebnu paznju obratite na proizvode koji se uzimaju oralno jer bez obzira sto su registrovani kao Dijetetski suplementi i slobodni su u prodaji, svaka zemlja , svaka Carina ima svoje lokalne propise i moze da se dogodi da uvoz istih nije dozvoljen. Ukoliko Carina ne dozvoli uvoz određenih artikala , ukoliko su troskovi vraćanja paketa veci od vrednosti robe, Apotekaonline zadrzava pravo da ne prihvati povrat robe, u ovoj situaciji Apotekaonline nece biti u mogucnosti da izvrsi refundaciju novca jer smo Vas blagovremeno obavestili o mogucoj situaciji .Ukoliko je vrednost paketa veca od troskova koji nastaju pri povratu paketa bice refundiran iznos umanjen za povratne toskove.

Kreiranjem narudžbenice automatski prihvatate ove Posebne uslove za narudžbine iz inostranstva (van teritorije Republike Srbije).