Apotekaonline
Korpa

ZLATNI ČAJEVI - MATIČNJAK

ZLATNI ČAJEVI - MATIČNJAK
148,00 RSD

Opis proizvoda

Matičnjak (Melissa officinalis) je biljka iz porodice Lamiaceae. To je visoka biljka sa svetlim jajastim listovima i belim ili ljubičastim cvetovima. Veoma je aromatična biljka i mirisom podseća na limun.

Matičnjak se vekovima koristi u narodnoj i zvaničnoj medicini za veliki dijapazon simptoma koji se mogu uzročno posledično povezati sa stresom i produženom anksioznošću. Preporučuje se za epigastričnu distenziju, sporo varenje, nadutost, tenzione glavobolje i kod neuroloških i psiholoških poremećaja, pojačanja memorije i sedacije.(  Ghaffariyan S, Mohammadi SA, Aharizad S 2012)

 

Priprema

Odmeriti jednu čajšiku® lista matičnjaka, zatvoriti poklopac i pokvasiti je ispod mlaza hladne vode (ovo je važno da bi ćelijske opne popucale i više se aktivnih komponenti oslobodilo), takođe se na ovaj način sprečava isplivavanje najsitnih čestica i njihovo plutanjenje po površini.) Čajšiku spustiti u 200ml prokuvane i tople vode. Nakon 5-10 minuta piti po jednu šolju čaja tri puta dnevno. Ne postoje ograničenja kod dužine konzumiranja čaja matičnjaka.

Doziranje

1-1.6g 1-3 puta na dan

Aktivni principi i mehanizam lekovitog dejstva

Oligomere kafeata do 11%,( ruzmarinska kis., kafeična kis.i njihovi metil estri, zatim  izomeri melitrične kis. (A i B)  akaftarična kis. I p-kumarinska kis.

Kiseline: junaneična, salnianolna, litospermična, sagerinična, ursolična, oleanolna,..

Triterpenoidi, kempfrol, diglucozid, kvercetin glucosid,  apigenin ( 7-O-beta-D-glukopiranozid)   luteolin-3′-O-glukuronid,galaktolipid itd.

sabinen, β-pinen (0.32%), limonen, i felandren (Chung MJ, , 2010)

Oksidovane monoterpene geranial (65.42%), neral (24.65%), geranilacetat linalol (0.75%), (Z)-karveol and mirtenol (0.08%), karvakrol, α-terpeniol, borneol, citronelal and citronelil acetat, terpinen-4-ol i eugenol

Sedativni efekat

Metanolni ekstrakt matičnjaka beleži GABAergičku aktivnost blokiranjem GABA transaminaze. Za ovo dejstvo najzaslužnija je ursolna kiselina, a pojačavajući efekat imaju i oleanolinska i ruzmarinska kis. (Awad R, , 2009)

Anksiolitički efekat

U studiji u kojoj je učestvovalo 15 ispitanika sa blagim do merenim stresom i anksioznošću u kombinaciji sa neredovnim snom, konzumiranje po 300mg ekstrakta matičnjaka (7% ruzmarinska kis. i 15% hidrocinaminska kis.) ujutru i pre spavanja (600mg ukupno) dovelo je do smanjenja učestalosti nesanica izazvanih anksioznošću kod 42% ispitanika (Cases J, 2011)

U studiji na pacovima primećen je anksiolitički efekat u testu sa lavirintom. (Ibarra A, 2010). Studija je poredila efekat ekstrakta matičnjaka i diazepama 1mg/kg i dokazala identično dejstvo. S tim da je efekat bio izraženiji na ženkama pacova. ( Taiwo AE, 2012)

Neka ispitivanja su dovela u vezu serotonergična svojstva eteričnog ulja matičnjaka uzimanog inhaliranjem, naročito na 5-HT1Areceptorima. (Komiya M, Takeuchi T, Harada E , 2006) Ovo svojstvo se povezuje sa antistresogenim dejstvom koji se pripisuje matičnjaku.

Efekat na gastrointestinalni trakt

Primećeni relaksirajući efekti na ilijačnim ćelijama pacova se pripisuju citralu. Ulje matičnjaka je inhibiralo dejstvo KCl (80 mM), ACh (320 nM) i 5-HT (1.28 μM), efekat je dozno zavisnan sa zabeleženom IC50  20ng/mL.(Sadraei, A. Ghannadi, K. Malekshahi 2003)

Efekat na glukozu

Davanje uljnog ekstrakta matičnjaka u količini od 0.0125mg/dan tokom 6 nedelja kod miševa je donelo pozitivne rezultate na test opterećenja glukozom. Grupa tretirana eteričnim uljem je imala sniženu koncentraciju glukoze i povećanu koncentraciju insulina u krvi. (Chung MJ, 2010)

Efekat na virusne infekcije

Hidroalkoholni ekstrakt lista matičnjaka smanjuje ćelijsku smrt izazvanu HSV-2 virusima i to 0.025-1mg/mL, sa čak 60% nivoa inhibicije postignutim sa 0.5mg/mL. (Mazzanti G, 2008)

Uz svaki kupljen čaj na poklon dobijate ČAJŠIKU

http://zlatnicajevi.rs/cajsika

Napišite recenziju

Molimo Vas prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

Apoteka Online ima potpisan ugovor sa kurirskom službom Daily Express i isporuka se vrši na teritoriji Republike Srbije putem ove službe. Izvoz robe za inostrane zemlje vrši se putem usluge DHL i PostExport.

Za sve narudžbine primljene do 12h od ponedeljka do petka, okvirni rok isporuke je 2-4 radna dana za celu teritoriju Republike Srbije. U slučaju da je narudžbina izvršena preko vikenda (subotom i nedeljom), dostava se vrši kao i za narudžbine primljene u ponedeljak - dakle idući radni dan.

Isporuke se ne vrše subotom i nedeljom.

Dodatne informacije

Artikli će biti zapakovani tako da ne mogu biti oštećeni uobičajenim rukovanjem robom u transportu. Prilikom preuzimanja proizvoda kupac je dužan proveriti eventualna oštećenja i odmah ih reklamirati kuriru koji je robu dostavio, odnosno odbiti preuzeti pošiljku na kojoj su vidljiva spoljašnja oštećenja. Sve naknadne reklamacije proizvoda zbog oštećenja nastalih prilikom dostave neće biti uvažena.

Prilikom preuzimanja proizvoda, kupac je obavezan potpisati otpremnicu koju uzima dostavni radnik Daily Express-a. Otpremnica se smatra potvrdom o dostavi i preuzimanju robe.

Kurirska služba isporučuje robu do adrese, tj. ne unosi u stambeni prostor.


Ograničenja isporuke robe

Isporuka artikala kupljenih na sajtu www.apotekaonline.rs se vrši isključivo putem kurirske službe Daily Express na teritoriji Republike Srbije. Isporuka van teritorije Republike Srbije, odnosno izvoz robe, obavlja se isključivo putem usluge DHL i PostExport Pošte Srbije.


Cena isporuke

Za teritoriju Republike Srbije:

Za naručenu robu iznosa do 5.000,00 RSD, dostava se naplaćuje 260,00 RSD (u cenu je uračunat PDV). Za robu čija je vrednost preko 5.000,00 RSD, dostava je besplatna.

Za internacionalnu dostavu:

Za izvoz robe u inostranstvo putem PostExport usluge Pošte Srbije cena dostave iznosi za:

  • I Zonu (Slovenija, Hrvatska, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija) - 1.280,00 RSD
  • II Zonu (Ostale zemlje Evrope) - 1.790,00 RSD
  • III Zonu (Azija, Afrika, Amerika, Australija i ostale zemlje) - 2.650,00 RSD

Rok isporuke je 15 dana ili više (u zavisnosti od zemlje isporuke)

Za izvoz robe u inostranstvo putem DHL usluge cena dostave iznosi 3300 RSD. Rok isporuke je 1-5 radnih dana (u zavisnosti od države u koju se vrši isporuka)

Cena dostave je sa porezom. Cena uključuje dostavu paketa na adresu kupca sa pripadajućim porezom i carinom na teret prodavca. Mogući dodatni trošak može biti carina na teret kupca u zavisnosti od zemlje u koju se paket šalje.

Za sva dodatna pitanja, reklamacije ili proveru trenutne lokacije vaše pošiljke, molimo Vas da nas kontaktirate na sledeću e-mail adresu: info@apotekaonline.rs

Republika Srbija - Cena dostave ili besplatna dostava uključuje dostavu paketa do 5kg težine na adresu kupca. Za pakete preko 5kg težine i pakete većih dimenzija moguća je doplata za koju će kupac svakako biti obavešten nakon izvršene provere sa kurirskim službama. Molimo Vas odgovorite na ovaj E-Mail ukoliko imate dodatnih pitanja.

Inostranstvo - Cena uključuje dostavu paketa do 2kg težine na adresu kupca sa pripadajućim porezom i carinom na teret prodavca. Mogući dodatni trošak može biti carina na teret kupca u zavisnosti od zemlje u koju se paket šalje. Za pakete preko 2kg težine i pakete većih dimenzija moguća je doplata za koju će kupac svakako biti obavešten nakon izvršene provere sa kurirskim službama. 


Posebni uslovi za narudžbine iz inostranstva

Apotekaonline potvrđuje da su svi artikli na portalu www.apotekaonline.rs slobodni za prodaju putem interneta, takođe potvrđujemo i garantujemo da će sva naručena roba biti poslata u dogovorenom roku krajnjem kupcu. Apotekaonline garantuje da u plaćenu cenu dostave ulaze troškovi carine i kuririske službe, zemlje izvoza (Srbije).

Apotekaonline ne može da garantuje i ne zna da li će postojati troškovi uvozne carine, ovo zavisi od specifičnosti paketa kao i od odluke same carine zemlje uvoznika (kupca). Apotekaonline se odriče odgovornosti ukoliko iz bilo kog razloga Carina zemlje uvoznika ne želi da ocarini paket. Apotekaonline u ovom slučaju zadržava pravo da refundira novac kupcu umanjen za sve troškove uvozne i izvozne carine kao i troškove poštarine u momentu kada paket bude vraćen.

Posebna napomena - Zbog specificnosti robe preporucujemo da prethodno proverite sa Carinom u svojoj zemlji da li mozete da uvezete artikal koji Vas zanima( posebnu paznju obratite na proizvode koji se uzimaju oralno jer bez obzira sto su registrovani kao Dijetetski suplementi i slobodni su u prodaji, svaka zemlja , svaka Carina ima svoje lokalne propise i moze da se dogodi da uvoz istih nije dozvoljen. Ukoliko Carina ne dozvoli uvoz određenih artikala , ukoliko su troskovi vraćanja paketa veci od vrednosti robe, Apotekaonline zadrzava pravo da ne prihvati povrat robe, u ovoj situaciji Apotekaonline nece biti u mogucnosti da izvrsi refundaciju novca jer smo Vas blagovremeno obavestili o mogucoj situaciji .Ukoliko je vrednost paketa veca od troskova koji nastaju pri povratu paketa bice refundiran iznos umanjen za povratne toskove.

Kreiranjem narudžbenice automatski prihvatate ove Posebne uslove za narudžbine iz inostranstva (van teritorije Republike Srbije).