Stiglo nam je leto, omiljeno godišnje doba najvećeg broja ljudi. Nadamo se da će ove godine da bude dugo i toplo i bez previše kišnih dana. Leto je i vreme dugoočekivanih godišnjih odmora. Leti nam je lepši ten, koža preplanula, sjajna. Iskoristimo tople sunčeve zrake pametno i ne izlažimo se suncu po najvećoj vrelini i bez zaštitne kreme.

Nema više dilema o štetnosti UVA i UVB zraka. UVC zrake apsorbuje u najvećoj meri ozonski omotač. Većina ranijih proizvoda je štitila samo od UVB zraka. Dermatolozi se slažu da naša koža pamti svaki put kada izgorimo. Dok UVB zraci dopiru do gornjih slojeva kože, UVA zraci mogu i da prodru u dublje slojeve kože. UVB zraci su odgovorni za površinska oštećenja kože: crvenilo i opekotine, a UVA zraci prave uglavnom nepovratna oštećenja u dubljim slojevima kože i izazivaju njeno prevrememo starenje, kao i teške fototoksične reakcije pri primeni nekih lekova poput npr. doksiciklina.

„Posvađajte“ se i vi sa solarijumima. U modi je lepa, blago preplanula i zdrava koža. Koža koja se izlaže često solarijumskim lampama brže stari i pod povećanim rizikom je od dobijanja melanoma.

Sredstvo za zaštitu od sunca je najbolje odabrati uz konsultovanje farmaceuta, koji će vam preporučiti preparat u zavisnosti od tipa kože i uzrasta. Suva i masna koža, sklona aknama imaju potrebu za različitim teksturama preparata. U apotekama se nalaze uglavnom dermatološki preparati i za njih je najbolje i da se odlučite jer sadrže proverene sastojke, nemaju ili u vrlo maloj koncentraciji imaju mirise, boje, parabene konzervanse…Kada je u pitanju dečija ili jako osetljiva koža prednost dajte preparatima sa mineralnim umesto hemijskih filtera. Mineralni filteri ostaju na površini kože, ne apsorbuju se i štite reflektujući štetne zrake. Ipak osobama sa masnom kožom ovi filteri ne prijaju jer mogu dovesti do zapušavanja pora. Većini ljudi najbolje odgovara kombinacija hemijskog i mineralnog filtera. Proizvođači su počeli da dodaju u kreme za zaštitu i termalnu vodu, antioksidanse poput npr. likokalkona A koji ublažava zapaljenske procese u koži, zatim tu su i vitamini C, E…

Zaštitite svoju kožu i „iznutra“ putem hrane bogate antioksidansima ili kapsulama specijalno formulisanim za kožu, kosu i nokte. Vitamin C je naročito važan zbog učestvovanja u sintezi kolagena, a samim tim sprečava starenje kože.

Jako je bitna i nega kože posle izlaganja suncu. Neka preparati sadrže neka kvalitetna ulja poput kokosovog, ružinog, nevenovog i arganovog ulja, kao i na bazi aloe vere. Ovi sastojci će koži vratiti elastičnost kroz hidrataciju, ublažiti crvenilo i iritacije i nahraniti isušenu kožu. Na taj način sprečićemo starenje naše kože.

Vodite računa i o fotostabilnosti preparata koje nanosite na kožu za vreme izlaganja suncu da se ne biste suočili sa hiperpigmentacijama ( flekama) na koži, koje se jako teško otklanjaju.

Nosite odeću od prirodnih materijala, šešir i naočare za zaštitu od sunca. Izbegnite najveće vrućine, pola sata pre izlaska na sunce namažite bogato vašu zaštitnu kremu i ponovite postupak svaka dva sata i uživajte u ovom za Vas nadamo se nezaboravno lepom letu!