Moj imunitet
“Ako ništa ne promenite, ništa se i neće promeniti”
Tonny Robins


Šta je to imunitet?


Imunitet je sposobnost organizma da se odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti. Imunitet funkcioniše poput mehanizma čija je uloga uspostavljanje barijera protiv patogena (virusi, bakterije, paraziti), kancerogenih ćelija, štetnih molekula i otrova. Sveukupni mehanizam odbrane organizma zovemo imuni sistem.


Koje su vrste imuniteta ?


Naš organizam poseduje dva glavna tipa imuniteta: urođeni (prirodni, nespecifični) i stečeni (adaptivni, specifični) imunitet. Urođeni imunitet predstavlja neodložnu odbranu organizma od patogena, što se postiže brzim i nespecifičnim reakcijama koje sprečavaju širenje infekcija. Sa druge strane, stečeni imunitet uključuje specifične reakcije organizma na patogene, a to se postiže proizvodnjom antitela i razvojem ćelijskih mehanizama koji ciljaju specifične patogene. Svaki čovek poseduje obe vrste imuniteta, koje zajedno grade jedinstven sistem za odbranu organizma od neželjenih pojava.


Urođeni imunitet

Urođeni imunitet je onaj sa kojim se rađamo i koji prirodno formira barijeru, odnosno prvu liniju odbrane organizma od štetnih uticaja. Urođeni imunitet je prisutan u organizmu i pre nego što se pojavi izazivač bolesti i infekcija, zbog čega je stalno “u pripravnosti”, od rođenja do smrti. Urođeni imunitet sačinjavaju prirodne barijere kao što su: koža, sluzokoža, određene vrste belih krvnih ćelija. Razlikujemo pasivni i aktivni urođeni imunitet. Pasivni urođeni imunitet se stiče na osnovu antitela stvorenih u organizmu majke, koji se putem krvi prenose u bebin organizam. Aktivni urođeni imunitet se stiče tokom infekcije, kada mikroorganizmi prodru u organizam i tako aktiviraju ćelije imuniteta koje ih aktivno neutrališu.


Stečeni imunitet


Stečeni imunitet se razvija tokom života i specifično reaguje na svaki antigen. On pamti susrete sa neželjenim mikroorganizmima i u stanju je da primeni isti onaj imuni odgovor na infekciju koji je primenio i prilikom prethodnog susreta sa njom. Za specifični ili stečeni imunitet su važni B i T limfociti koji spadaju u bela krvna zrnca. B limfociti reaguju tako što proizvode antitela koja se vezuju za antigene, odnosno bakterije, a onda šalju signal fagocitima koji strukturu antigen-antitelo očiste iz organizma. T limfociti nešto direktnije napadaju loše bakterije i eliminišu ih sami, zbog čega imaju vodeću ulogu u zaštiti organizma od bolesti. Oni ne proizvode antitela, već luče citokine koji uništavaju oštećene ćelije.

U zavisnosti od načina na koji antigeni dospevaju u organizam, stečeni imunološki sistem se deli na dve vrste. Prirodno stečeni imunitet podrazumeva aktivaciju odbrambenog sistema organizma usled spontane zaraze koja je došla sama od sebe. Veštački stečeni imunitet se pokreće namernom intervencijom, a jedan od najboljih primera je vakcinacija, čiji je cilj aktiviranje imuniteta putem namernog unošenja zaraze.

Imunitet i starenje


Kako starimo, imunološki odgovor organizma na razne infekcije i bolesti je sve slabiji. Upravo to izaziva sve češća oboljenja u poznim godinama, zbog čega su stariji ljudi podložniji oboljenjima od mlađih. Ova pojava se obično označava kao pad imuniteta. Ipak, starosna dob nije jedini faktor koji utiče na snagu imuniteta. Mnogo je važniji kvalitet života, a prvenstveno zdrava ishrana o kojoj treba voditi računa još u mladosti, kako bi nas imunitet služio i tokom starosti.

Kako pojacati imunitet?


Najbolja strategija za održavanje i jačanje imuniteta je zdrav život. Celokupne navike, aktivnosti i hrana koju konzumirate itekako utiču na imunitet. Zato je važno izbegavati cigarete i alkohol u što većoj meri, zatim kontrolisati stres i ne dozvoliti mu da ovlada vašim raspoloženjem. Važno je i prevenirati nastanak infekcije na svaki način, a to uključuje redovno pranje ruku, pranje voća pre konzumacije, kao i termičku obradu mesa i sličnih namirnica. Konzumirajte zdrave namirnice bogate cinkom, vitaminom C i D, koje uključuju obilje voća i povrća. Redovno vežbajte, spavajte dovoljno.

Imunitet naravno mozete ojacati i unosom dijetetskih suplemenata Dijetetski suplementi - ponuda artikala

Text napisala Dr Slavica Minić