Nega zuba, desni i usta je jedini način da se spreči nastanak kako karijesa tako i oboljenja desni. Pranjem zuba uklanjate naslage hrane, plak i bakterije sa površine zuba koji su direktni izazivači zubnog karijesa. Iako je pranje zuba jednostavan postupak, većina ljudi je sprovodi nepravilno.

Pravilna tehnika pranja zuba

Četkica se postavlja sa spoljašnje strane zuba, vodoravno u odnosu na jednu stranu gornje vilice i to pod uglom od 45° na osu zuba. Laganim pokretima četkica se okreće prema dole. Jednom takvom serijom treba obuhvatiti 2 do 3 zuba a pokrete ponoviti barem 8 puta. Pomerati četkicu ka suprotnoj strani vilice i tako očistiti spoljašnje strane svih gornjih zuba.

Nakon čišćenja spoljašnjih strana četkicu postaviti sa unutrašnje strane i istim pokretima (okretanjem na dole za gornje zube i na gore za donje zube) čistiti te površine.

Na kraju, treba očistiti i grizne površine svih zuba. To se ostvaruje pokretima od nazad ka napred. U ovoj fazi treba oprati i gornju stranu jezika.

Nega zuba kod dece

Kada je u pitanju uzrast od dve-tri godine, preporučuje se pranje zuba ujutru i uveče, pred spavanje, četkicom za zube i pastom za zube odgovarajućom za uzrast. Veoma je važno da se, ako je moguće, uključi i treće pranje zuba - za vreme boravka u vrtiću, tačnije posle ručka. Ishrana je takođe veoma važna - mora da obiluje mesom, povrćem i voćem. Ne sme se dozvoliti detetu da unos vode tokom celog dana zameni veoma slatkim i štetnim sokićima, zato što oni sadrže jake šećere, odgovorne za nastanak karijesa.

Nega zuba kod beba

Dok bebi nije nikao ni jedan zubić, higijenu je najbolje sprovoditi prebrisavanjem desni sa komadićem sterilne gaze (5x5cm) obmotanom oko kažiprsta i navlaženom fiziološkim rastvorom. Kako dete raste, počne da sedi, prohoda i počne da jede samostalno ili uz pomoć roditelja složenije i šećerima bogatije hrane, važno je zube prati dva puta dnevno, time štitimo zubnu gleđ od mogućih oštećenja. Nakon prve godine dete treba samo kroz igru da četka zubiće, uz nadzor, kontrolu i poneku asistenciju roditelja. Higijena usta i zuba je veoma važna za prve mlečne zubiće, jer jedino higijenom ih možemo održati zdravim dok ne ispadnu i niknu stalni zubi.

Zbog čega dolazi do propadanja zuba i kako to sprečiti?

Propadanje zuba je rezultat infekcije određenim vrstama bakterija u usnoj duplji. Ove patogene bakterije koriste šećere u hrani za stvaranje kiselina. Vremenom kiseline nagrizaju sve slojeve zuba, do korena – usled čega stvaraju šupljinu u zubu.

Blistav osmeh čini, ne samo da se osećate sigurnijim – već su zdravi zubi i desni ključni za vaše celokupno zdravlje.

Bolesti zuba i desni pojačavaju nivo upale u vašem telu. Mogu da budu povezane sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, povećanim rizikom od Alchajmerove bolesti i većom šansom za komplikacije od dijabetesa.

Propadanje zuba – Zbog čega dolazi do ovog problema?

Vaši zubi se sastoje od četiri glavna sloja. Gleđ na spoljnoj strani obezbeđuje tvrdu, zaštitnu površinu za žvakanje i griženje hrane. Dentin, mekši sloj, leži ispod gleđi. Ovi gornji slojevi štite pulpu koja se nalazi ispod, što je područje koje sadrži nerve i krv. U samoj osnovi zuba je koren. Propadanje zuba zahvata svaki od ovih slojeva, na kraju sve do korena. To može da izazove neugodnost i na kraju jak bol.

Plak ili zubne naslage jesu lepljivi, bezbojni film na površini zuba. Predstavlja kombinaciju bakterija, pljuvačke, kiseline i čestica hrane. Bakterije u ustima stvaraju kiselinu koja napada zube, posebno kada jedete slatku hranu, odnosno šećere.

Koji su simptomi propadanja zuba?

 • Osetljivost zuba
 • Bol zuba i bol vilice
 • Vidljiva šupljina na zubima
 • Loš zadah
 • Crne ili bele mrlje na zubima
 • Promena boje zuba

Kako sprečiti i zaustaviti propadanje zuba?

Minerali u našoj pljuvački (poput kalcijuma i fosfata), plus fluor iz paste za zube, vode i drugih izvora – jesu prva linija sprečavanja i lečenja kvarenja zuba. Ovaj “tim“ minerala pomaže da se gleđ sama popravi zamenjujući minerale izgubljene tokom „napada kiseline“.

Otok desni – zašto se javlja i kako ga rešiti?

Desni (gingiva) predstavljaju deo sluzokože u usnoj duplji koja okružuje svaki zub. Zdrave desni su svetlo ružičaste boje, bez prisutnog otoka i bez krvarenja. Ukoliko su oko zuba prisutni otok desni, crvenilo, krvarenje, gnoj ili bol, tada govorimo o zapaljenju desni.

Otok desni u delu korena zuba

Zapaljenje živca unutar zuba može da dovede do otoka desni u predelu tog zuba. Ovaj otok može biti veći i u nekim slučajevima može postati vidljiv i spolja na licu. Uz ovaj otok često se javljaju i bol i crvenilo. Postoji i druga vrsta manjeg otoka koji je jasno lokalizovan, podseća na malo veću bubuljicu i naziva se fistula. Kada postoji zapaljenski proces na vrhu korena zuba, fistula može da nastane u tom delu desni. Ona predstavlja komunikaciju zapaljenja sa spoljašnjom sredinom i na tom mestu se zapaljenje zapravo prazni, te zbog toga ne dolazi do velikog otoka koji je vidljiv spolja. Često se može videti beličast sadržaj koji izlazi na tom mestu.

Zbog velikog broja baterija koji je prisutan oko korena ovog zuba, ovom stanju treba odmah ozbiljno pristupiti. Veoma je važno da se ovo zapaljenje ukloni, kako bi se iz organizma uklonilo žarište. Kada se radi lečenje zuba, najčšće se fistula na desnima zatvori i nestane već nakon nekoliko dana.

Trudnoća i zdravlje zuba

U trudnoći pod dejstvom hormona, prve uočljive promene dešavaju se na desnima usne duplje! Promene se ogledaju u uvećanju desni, krvarenju pri pranju. Međutim, samo je neosnovano verovanje da u trudnoći zubi “propadaju”! Istina, početkom trudnoće cesto se jave mučnina i povraćanje a samim tim i direktno nagrizanje zuba zeludačnom kiselinom! Učestalim pranjem zuba, takav efekat se moze neutralisati. Zato, učestalijim pranjem zuba, korišćenjem četkica, vodica za ispiranje usta, uzimanjem hrane sa manjim sadržaja šećera, zdravlje zuba u trudnoći ipak može da se održi.

Održavanje higijene fiksne proteze

Održavajte vaše zube čistim dok radite na njihovom ispravljanju. Ne dozvolite da za vreme nošenja fiksne proteze zaboravite na zdravlje zuba i desni, sama proteza na sebi zadržava hranu i bakterije, što pogoduje nastanku karijesa i upale desni.

Šta vam je potrebno za pranje zuba i fiksne proteze?

Potrebna vam je  meka četkica za zube, međuzubna (interdentalna) četkica, konac za zube i neko od sredstava za ispiranje usta.

Upotreba konca za zube

Razlike u odnosu na uobičajeno korišćenje konca za zube je ta što konac najpre morate da provučete između žice i zuba. Nakon toga, držeći konac za oba kraja omotan na dva kažiprsta, lagano ga provucite između dva susedna zuba.  Laganim pokretima, uz svaku stranicu zuba, očistite prostore između susednih zuba i uz desni.

Karijes kod dece i odraslih, zašto se zubi kvare i kako se leče?

Zubni karijes je hronično i progresivno oboljenje a kao što je već rečeno, najčešća je bolest zuba. Kvar na zubu nastaje zbog dejstva bakterija iz zubnog plaka. Bakterije koje se nagomilavaju u ustima i na zubima ispuštaju kiselinu koja nagriza gleđ, odnosno spoljašnji sloj zuba. Na taj način gleđ počinje da se razgrađuje stvarajući pukotine na zubu pri čemu se stvara takozvani početni karijes.

Vrste karijesa:

 • Primarni - Akutni i hronični
 • Površinski - Ne zahvata pulpu
 • Duboki - Bakterije prolaze u dublje strukture zuba, zahvata pulpu
 • Sekundarni - Javlja se ispod ili na obodu stare plombe
 • Cirkularni - Dečiji karijes (karijes kod beba)

Karijes na zubu i zašto se javlja?

Za nastanak karijesa na zubima glavni krivci su bakterije i neadekvatno pranje zuba. Loša oralna higijena ima za posledicu brže nagomilavanje štetnih bakterije čijim dejstvom zubi propadaju. Bakterije u tom slučaju reaguju sa zubnim naslagama, tačnije sa šećerima koji se nalaze u njima pri čemu se stvara kiselina koje negativno utiče na spoljašnje tvrdo tkivo zuba (gleđ). Ukoliko se početni karijes ne sanira na vreme on sve više prodire ka unutrašnjosti zuba izazivajući bol koja može imati širok spektar, od reakcije zuba na slatko ili toplo pa sve do veoma intenzivnih bolova (zubobolja).

Zubni karijes – lečenje

Čišćenje karijesa sa zuba zavisi od njegove uznapredovalosti i dubine. Ukoliko je karijes manji, borerom se očisti oštećeni deo zuba a udubljenje koje na zubu ostane sanira se plombom u boji zuba.

Cirkularni karijes

Cirkularni karijes je bolest zuba koja se najčešće pojavljuje kod beba i dece do 3 godine. Javlja se kao posledica čestog davanja “slatke” bebi hrane na flašicu. Dečiji karijes se širi kružno oko vrata zuba a zatim zahvata celu zubnu krunicu zbog čega se i naziva cirkularni, odnosno kružni karijes. Ova vrste zubnog kvara je češća na prednjim gornjim zubima.

Uzrok cirkularnog karijesa i sindrom bebi-flašice

Roditelji često prave greške hraneći bebe na flašicu pred spavanje napicima koji u sebi sadrže veliki procenat šećera ili kako bi ih umirili umaču cuclu u šećer, med ili gusti sok ali detetu posle ovoga ne operu zubiće što je preduslov za nagomilavanje zubnih naslaga i dejstvo bakterija na njih.

Preventiva i kako sprečiti pojavu karijesa?

Zalivanje fisura zuba predstavlja jedan od najboljih stomatoloških tretmana u prevenciji karijesa. Češće se radi kod dece a može i kod odraslih.

Menjajte četkicu za zube na 3 do 5 meseci ili čim pokaže deformitete.

Koristite pastu za zube sa fluorom koji pospešuje mineralizaciju gleđi.

Posećujte vašu stomatološku ordinaciju najmanje jednom u šest meseci.

Hranite se zdravo i jedite manje šećera.

Jedite voće i čvrsto živo povrće (šargarepu, kupus..).