Dobrodošli na naš blog!

Danas ćemo razgovarati o jednom od najčešćih problema s kojima se suočavamo - stomačni virus. Bez obzira na to da li ste već imali iskustva s ovim neprijatnim stanjem ili pokušavate da izbegnete zarazu, imamo nekoliko korisnih saveta za vas.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Stomačni virusi: Opasnost i simptomi

Stomačni virus, poznat i kao gastroenteritis, uzrokuje upalu digestivnog trakta. Evo nekih od najčešćih simptoma stomačnog virusa:

 • Povraćanje: Jedan od glavnih simptoma stomačnog virusa je naglo i intenzivno povraćanje. Može biti praćeno mučninom i gubitkom apetita.
 • Proliv: Drugi uobičajeni simptom je proliv, što znači česte tečne stolice. Proliv može biti praćen grčevima u stomaku i nadimanjem.
 • Bolovi u stomaku: Osobe sa stomačnim virusom mogu osećati bolove u stomaku, koji se mogu manifestovati kao grčevi ili nelagodnost. Bolovi mogu biti blagi do umereni.
 • Mučnina: Mučnina je čest simptom stomačnog virusa i može biti praćena osećajem nelagodnosti u stomaku.
 • Povišena temperatura: Ponekad se javlja povišena temperatura kao odgovor organizma na infekciju stomačnim virusom. Visoka temperatura može ukazivati na ozbiljniju infekciju ili komplikacije.
 • Gubitak apetita: Stomačni virus može izazvati smanjenje apetita i osećaj sitosti, što dovodi do gubitka telesne težine.
 • Umor: Infekcija stomačnim virusom može izazvati osećaj umora i slabosti, što može otežati svakodnevne aktivnosti.

Važno je napomenuti da se simptomi stomačnog virusa mogu razlikovati od osobe do osobe i da mogu trajati nekoliko dana. U većini slučajeva, simptomi se povlače sami od sebe bez potrebe za posebnim tretmanom.

Ako primetite ozbiljne simptome kao što su dehidratacija, jaka vrućica, krvavi proliv ili trajno povraćanje, važno je potražiti medicinsku pomoć. Lekar vam može pružiti odgovarajući tretman i savete kako biste se što brže oporavili.

Nadamo se da vam ove informacije pomažu da bolje razumete simptome stomačnog virusa i kako da se nosite s njima. Zapamtite, dobra higijena, čisto ok

Stomačni virusi su vrlo zarazni i mogu se preneti putem hrane, vode ili kontaktom sa zaraženim osobama. Simptomi uključuju mučninu, povraćanje, proliv i bolove u stomaku. Ali nemojte paničiti! Evo nekoliko jednostavnih načina kako da se zaštitite od ovog problema:

____________________________________________________________________________________________________________________________

Preventivni saveti za izbegavanje stomacnih virusa

 • Redovno perite ruke: Pranje ruku je ključno za sprečavanje zaraze stomačnim virusima. Operite ruke sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi pre jela, posle odlaska u toalet i svaki put kada dolazite u kontakt sa potencijalno zaraženom površinom.
 • Održavajte higijenu hrane: Higijena hrane je od velike važnosti. Operite sveže voće i povrće pre konzumacije, koristite čiste daske za sečenje i noževe, i dobro skuvajte hranu kako biste eliminisali moguće bakterije i viruse.
 • Pazite na izvor hrane i vode: Kada putujete ili se nalazite na javnim mestima, budite pažljivi pri izboru hrane i vode. Izbegavajte sirovu ili nedovoljno termički obrađenu hranu, vodu sumnjivog kvaliteta i mlečne proizvode koji nisu čuvani na pravilnoj temperaturi.
 • Održavajte dobre higijenske navike: Koristite čisto posuđe, čaše i pribor za jelo. Izbegavajte deljenje ličnih predmeta, kao što su peškiri, četkice za zube ili čaše, sa drugima kako biste smanjili rizik od prenosa virusa.
 • Jačajte svoj imuni sistem: Zdrav imuni sistem je ključan za borbu protiv stomačnih virusa. Pazite na ishranu, konzumirajte sveže voće, povrće i integralne žitarice, redovno vežbajte i obezbedite dovoljno sna kako biste ojačali svoj imuni sistem.
 • Izbegavajte bliski kontakt sa obolelim osobama: Stomačni virusi se lako prenose kontaktom sa obolelim osobama. Ako neko u vašem okruženju ima simptome, izbegavajte bliski kontakt sa njima kako biste smanjili rizik od zaraze.
 • Vodite računa o higijeni okoline: Redovno čistite površine koje često dodirujete, kao što su kvake, prekidači za svetlo, daljinski upravljači i telefoni. Koristite dezinfekciona sredstva kako biste smanjili širenje virusa.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Nasa preporuka ukoliko ipak dodje do problema sa stomacnim virusom

 • Jačajte svoj imuni sistem: U nastavku izdvajamo nekoliko najtrazenijih proizvoda za jacanje imuniteta:
 • Ave Sirup za decu za jacanje imuniteta

  Liposomalni Vitamin c

  7Nutrition Zinc Citrat

  Orthomol Imunn

  Orthomol immun granule 30

  Fortacell immuno kesice


 • Dezinfekcija: U nastavku izdvajamo nekoliko najtrazenijih proizvoda za dezinfekciju ruku i povrsina:

  Antibakterijski sapun

  Gel za suvo pranje ruku

  Triosept tecni sapun

  Aseptan sprej

 • Povracanje, proliv( dijareja), mucnina: U nastavku izdvajamo nekoliko najtrazenijih proizvoda koji se koriste u ovim situacijama:
 • Aktivni ugalj

  Rehydrosal

  Flobian

  Kaltex digest support za slabo varenje

  Omni Biotic Panda

  Omni Biotic Hetox Lite

  I na kraju, važno je napomenuti da, iako ovi saveti mogu pomoći u sprečavanju stomačnih virusa, ne postoji 100% zaštita. Ako ipak dobijete stomačni virus, odmorite se, pijte dovoljno tečnosti i posetite lekara ako simptomi potraju ili se pogoršaju.Hvala što ste posetili naš blog! Nadamo se da su vam ovi saveti korisni i da će vam pomoći da izbegnete stomačne viruse. Čuvajte se i ostanite zdravi!