Impotencija i smanjenje seksualne želje - suplementi kao opcija

Uvod

Impotencija, odnosno erektilna disfunkcija, je nemogućnost održavanja erekcije tokom seksualne aktivnosti. Smanjenje seksualne želje ili libida, s druge strane, odnosi se na smanjenje želje za seksualnom aktivnošću. Ove pojave su česte među muškarcima, posebno u starijim dobnim grupama.

Faktori koji utječu na impotenciju i smanjenje seksualne želje

Impotencija može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući fizičke i psihološke probleme.

Fizički uzroci impotencije

 • Kardiovaskularne bolesti: Bolesti srca i krvnih žila, kao što su ateroskleroza i hipertenzija, mogu ograničiti protok krvi u penis i tako dovesti do impotencije.
 • Dijabetes: Dijabetes može dovesti do oštećenja krvnih žila i živaca, što također može ograničiti protok krvi u penis.
 • Hormonski disbalans: Smanjenje nivo testosterona u telu može dovesti do smanjenja seksualne želje i impotencije.
 • Operacije: Hirurški zahvati na prostati, mokraćnoj bešici  ili debelom crevu mogu dovesti do oštećenja živaca i krvnih žila koje su važne za erekciju.
 • Pušenje: Pušenje duvana je jedan od osnovnih  rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i smanjenje protoka krvi u penis.
 • Prekomerna telesna težina i nedostatak telesne aktivnosti: Pretilost i nedostatak telesne aktivnosti mogu dovesti do smanjenja protoka krvi u penis i povećanja rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
 • Korišcenje određenih lekova: Neki lekovi, poput lekova za krvni pritisak i antidepresiva, mogu dovesti do impotencije.

Psihološki faktori impotencije

 • Stres: Stres može uticati na psihološko i fizičko zdravlje i tako dovesti do impotencije.
 • Depresija: Depresija može smanjiti seksualnu želju i dovesti do impotencije.
 • Teskoba: Anksioznost i strah od seksualne aktivnosti mogu dovesti do impotencije

  Impotencija kod mladih ljudi

  Impotencija, odnosno erektilna disfunkcija, je problem koji se može javiti u bilo kojoj dobi, uključujući i mlade ljude. Iako je češća kod starijih muškaraca, impotencija kod mlađih muškaraca može biti uzrokovana različitim faktorima.

  Jedan od najčešćih faktora koji dovodi do impotencije kod mladih ljudi je psihološki faktor. Mladi muškarci mogu biti podložni stresu, teskobi i depresiji, što može utacati na seksualnu funkciju. Na primer, osjećaj anksioznosti zbog toga da li će biti u stanju zadovoljiti partnera može dovesti do poteškoća u postizanju i održavanju erekcije.

  Drugi mogući faktor su problemi sa zdravljem, uključujući prekomernu upotrebu droga i alkohola, kao i bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti ili hormonalnih problema.

  Takođe, neki lekovi koji se koriste za lečenje drugih zdravstvenih problema mogu dovesti do impotencije kao nuspojave. To može uključivati ​​antidepresive, lekove za visoki krvni pritisak, lekove za lečenje raka i druge.

  Nedostatak telesne aktivnosti i prekomerna telesna težina takođe mogu biti faktori rizika za impotenciju kod mladih muškaraca. Telesna aktivnost pomaže u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema i povećava protok krvi u telu, što može pomoći u održavanju erekcije.

  U svakom slučaju, ako se mladi muškarac susreće sa problemima impotencije, važno je da se obrati lekaru radi dijagnostike i lečenja. Postoji mnogo tretmana dostupnih za impotenciju, uključujući lekove, terapiju i promene u načinu života. Važno je da se problem identifikuje i adekvatno tretira kako bi se osiguralo zadovoljavajuće seksualno iskustvo i poboljšala kvaliteta života.

  Lečenje impotencije i smanjenja seksualne želje

  Kada se radi o lečenju ovih problema, suplementi se često koriste kao jedna od opcija. Međutim, važno je napomenuti da upotreba dodataka prehrani ne bi trebala biti prva linija obrane, već bi trebalo razgovarati sa stručnjakom o uzrocima problema prije nego što se odlučite za bilo kakve dodatke prehrani.

  Suplementi koji se često koriste u ovom kontekstu

  Postoje razni suplementi koji se koriste u lečenju impotencije ili erektilne disfunkcije. Međutim, važno je naglasiti da je pre korišćenja bilo kakvog suplementa za ovu svrhu važno posavetovati se sa lekarom.

  Evo nekih od najčešće korišćenih suplemenata ( Aktivne supstance)  za lečenje impotencije:

  • L-arginin: aminokiselina koja se pretvara u azotni oksid u telu, što može pomoći u poboljšanju protoka krvi u penisu.
  • DHEA: hormon koji se prirodno proizvodi u telu, a koji se takođe može naći u suplementima. Pomaže u održavanju normalnih nivoa testosterona u telu.
  • Ginseng: koren ginsenga se tradicionalno koristi u kineskoj medicini kao tonik za jačanje imunog sistema i za poboljšanje seksualne funkcije.
  • Cink: mineral koji igra važnu ulogu u održavanju normalnih nivoa testosterona u telu. Nizak nivo cinka može dovesti do smanjenja libida i seksualne funkcije.
  • Tribulus: biljni suplement koji se često koristi za povećanje nivoa testosterona i libida.

  Opet naglašavam, pre korišćenja bilo kakvog suplementa za ovu svrhu važno je posavetovati se sa lekarom, posebno ako uzimate druge lekove ili imate postojeće zdravstvene probleme.U daljoj ponudi mozete da po linkovima pogledate neko nase iskustvo tj. nasu preporuku po povratnim informacijamo koje dobijamo od nasih kupaca

  https://www.apotekaonline.rs/libido-tablete

  https://www.apotekaonline.rs/maxxes-tableta

  https://www.apotekaonline.rs/shila-x-ulje-za-potenciju

  https://www.apotekaonline.rs/sexovit-forte-tablete

  https://www.apotekaonline.rs/alivit-black-garlic-potent-max

  https://www.apotekaonline.rs/potencijal-forte-tablete

  https://www.apotekaonline.rs/kaltex-advanced-libido-support-preparat-za-poboljsanje-seksualne-funkcije-i-libida

  https://www.apotekaonline.rs/iron-man-performance-spray

  https://www.apotekaonline.rs/clitorisex


  Međutim, važno je napomenuti da suplementi ne deluju na isti način za svakoga, te da njihova učinkovitost i sigurnost nisu uvek potvrđeni istraživanjima. Osim toga, dodaci prehrani mogu reagovati  sa lekovima i uzrokovati neželjene nuspojave, stoga, važno je da se prije upotrebe suplemenata konsultujete  s lekarom ili stručnjakom za prehranu, posebno ako uzimate druge lekove ili imate zdravstvene probleme.

  Takođe, suplementi ne bi trebali biti zamena za zdrav životni stil. To znači da bi trebali voditi računa o svojoj prehrani, uključujući zdrave namirnice kao što su povrće, voće, celovite žitarice, nemasno meso i riba. Trebali biste se odreći pušenja i ograničiti konzumaciju alkohola. Telesna aktivnost takođe može poboljšati protok krvi i povećati nivo testosterona, što može pomoći u poboljšanju seksualne funkcije.

  Uz to, važno je obratiti pažnju na stres i teskobu, jer ove emocije mogu uticati na seksualnu funkciju. Vežbe opuštanja poput joge, meditacije i dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju stresa i teskobe.

  U zaključku, upotreba suplemenata može biti jedna od opcija za poboljšanje erektilne funkcije i povećanje seksualne želje. Međutim, važno je razgovarati sa stručnjakom pre uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani i ne zaboraviti da zdrav životni stil i telesna aktivnost mogu imati pozitivan učinak na seksualnu funkciju.