Apotekaonline
Korpa

PALMOLIVE

Colgate-Palmolive Company, Američka kompanija koja proizvodi i distribuira proizvode za čišćenje za domaćinstvo i komercijalnu upotrebu, zubarske i druge proizvode za ličnu negu i hranu za kućne ljubimce u Sjedinjenim Državama i u više od 200 drugih zemalja i teritorija širom sveta. Sedište je u Njujorku.
Istorija Colgate-Palmolive-a seže do početka 19. veka kada je Villiam Colgate, proizvođač sapuna i sveća, počeo da prodaje svoju robu u Njujorku pod imenom Villiam Colgate & Compani. Posle njegove smrti 1857. godine, kompaniju je vodio njegov sin, Samuel Colgate, pod novim imenom Colgate & Compani. 1890. Univerzitet Madison u Hamiltonu, Njujork, preimenovan je u Univerzitet Colgate kao priznanje dugogodišnjoj finansijskoj podršci porodice Colgate. Trenutni korporativni naziv usvojen je 1953. godine.
Colgate & Compani prodali su prvu zubnu pastu u tubi, Colgate's Ribbon ​​Dental Cream, 1896. godine. Firmu je 1928. godine kupila kompanija Palmolive-Peet, čiji je osnivač BJ Johnson 1898. godine razvio formulu za sapun Palmolive. 20. veka, Palmolive - koji je sadržavao i palmino i maslinovo ulje - bio je najprodavaniji sapun na svetu.
1955. godine Colgate-Palmolive je izgubio prvo mesto na tržištu pasta za zube kada je suparnički proizvođač robe široke potrošnje Procter & Gamble Co. počeo da prodaje Crest, prvu pastu za zube sa fluorom. Colgate-Palmolive je svojoj pasti za zube 1968. godine dodao MFP fluorid (natrijum monofluorofosfat), ojačivač gleđi i reduktor šupljine. Colgate Total, linija zubne paste dizajnirane da štiti od niza bolesti, uključujući gingivitis, predstavljena je u Evropi 1992. godine i SAD 1997.
Pored paste za zube, Colgate-Palmolive je proizveo niz uspešnih proizvoda za ličnu negu i domaćinstvo u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, uključujući tečnost za pranje posuđa Palmolive i sapun Irish Spring. Akvizicija raznih kompanija od šezdesetih godina prošlog veka omogućila joj je da proširi i tržišni udeo i proizvodne linije u Sjedinjenim Državama, Latinskoj Americi, Evropi i Istočnoj Aziji. 1976. godine Colgate-Palmolive je stekao Hill’s Pet Nutrition, svetskog lidera u veterinarskim proizvodima i proizvodima za ishranu kućnih ljubimaca, a 1987. godine kupio je tečni sapun Softsoap. Od 1990-ih Colgate-Palmolive je bio glavni proizvođač univerzalnih sredstava za čišćenje, maramica i sprejeva.
Posle višegodišnjih kritika i bojkota od strane grupa za zaštitu životinja, Colgate-Palmolive je 1999. godine uspostavio moratorijum na ispitivanja na životinjama za proizvode za ličnu negu odraslih. Glavne kategorije proizvoda ostaju paste za zube i vode za ispiranje usta, četkice za zube, dezodoransi, sapuni i tečni sapuni, posuđe sapuni i deterdženti za pranje sudova, proizvodi za čišćenje poda i površina i hrana za kućne ljubimce.

Prikazuje se 1 do 12 od 17 (2 strana)