Perut i opadanje kose su česti problemi s kojima se mnogi ljudi susreću. Ovi neprijatni simptomi mogu biti frustrirajući i uticati na samopouzdanje, ali je važno razumeti njihove uzroke i kako ih tretirati.


Sta je Perut

Perut je stanje koje se manifestuje kao beličasti ili sivkasti ljuspasti delovi kože na vlasištu. Ovi ljuspasti mogu biti praćeni svrabom i iritacijom. Najčešći uzrok peruti je seboreični dermatitis, koji je zapaljenje kože vlasišta izazvano prekomernom proizvodnjom sebuma. Drugi faktori koji mogu doprineti peruti uključuju suvu kožu, gljivične infekcije ili alergijske reakcije na određene proizvode za kosu. Perut nije direktno povezan sa opadanjem kose, ali svrab i iritacija mogu doprineti češćem češanju vlasišta i time oštetiti kosu.

Opadanje kose može imati različite uzroke, uključujući genetiku, hormonske promene, stres, lošu ishranu, bolesti ili određene lekove. Gubitak kose može biti privremen ili trajan, i razlikuje se od osobe do osobe. Ako primetite da vam kosa više opada nego obično, važno je da se konsultujete sa dermatologom kako biste utvrdili uzrok i započeli odgovarajući tretman.

Kako biste se izborili sa peruti i opadanjem kose, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti. Prvo, održavajte redovnu i pravilnu higijenu vlasišta. Perut može biti reakcija na nakupljanje masnoća i mrtvih ćelija kože, pa je važno redovno prati kosu šamponima koji su posebno formulisani za problem peruti.

Koji su uzroci nastanka Peruti i opadanja kose

 • Seboreični dermatitis: Ovo je zapaljenje kože vlasišta izazvano prekomernom proizvodnjom sebuma. Seboreični dermatitis je čest uzrok peruti.
 • Suva koža: Nedovoljna hidratacija vlasišta može dovesti do peruti i svraba. Suva koža vlasišta može biti posledica hladnog vremena, upotrebe agresivnih šampona ili nedostatka prirodne masnoće.
 • Gljivične infekcije: Određene vrste gljivica, poput Malassezia, mogu prouzrokovati iritaciju vlasišta i perut.
 • Alergije: Reakcije na određene sastojke u šamponima, regeneratorima ili drugim proizvodima za kosu mogu izazvati perut i iritaciju.
 • Hormonalne promene: Promene nivoa hormona, posebno tokom puberteta, trudnoće ili menopauze, mogu uticati na ravnotežu vlasišta i dovesti do pojave peruti i opadanja kose.
 • Stres: Intenzivan stres može izazvati disbalans u telu i uticati na zdravlje kose. Opadanje kose može biti jedan od simptoma stresnih situacija.
 • Nepravilna ishrana: Nedostatak određenih hranljivih materija, poput vitamina i minerala, može uticati na zdravlje vlasišta i kose.
 • Genetika: Nasledna predispozicija može igrati ulogu u podložnosti osobe za perut i opadanje kose. Ako su članovi vaše porodice imali ove probleme, veća je verovatnoća da ćete i vi biti podložni istim.

Važno je razumeti da ovi faktori mogu delovati samostalno ili u kombinaciji, i svaka osoba može imati jedinstvenu kombinaciju uzroka. Ako se suočavate sa peruti i opadanjem kose, preporučuje se konsultacija sa dermatologom kako biste utvrdili tačan uzrok i pravilno se usmerili ka odgovarajućem tretmanu.

Zablude u vezi rešavanja problema peruti i opadanja kose

 • Zabluda: Rešenje za perut je upotreba jakih hemijskih šampona.
  Objašnjenje: Upotreba agresivnih šampona može privremeno smanjiti perut, ali istovremeno može dovesti do iritacije i isušivanja vlasišta. Umesto toga, preporučuje se korišćenje blagih šampona i tretmana koji su posebno formulisani za problem peruti.
 • Zabluda: Često pranje kose može pogoršati opadanje kose.
  Objašnjenje: Često pranje kose ne uzrokuje opadanje kose. U stvari, redovno održavanje higijene vlasišta i kose može održavati zdravlje vlasišta. Važno je koristiti pravilan šampon i pridržavati se preporučenog rasporeda pranja kose.
 • Zabluda: Samo muškarci imaju problem opadanja kose.
  Objašnjenje: Iako je opadanje kose češće kod muškaraca, i žene mogu iskusiti gubitak kose. Hormonalne promene, genetika, stres i drugi faktori mogu dovesti do opadanja kose kod žena.
 • Zabluda: Masaža vlasišta može ubrzati rast kose.
  Objašnjenje: Masaža vlasišta može poboljšati cirkulaciju i opuštanje, ali nema naučnih dokaza da direktno ubrzava rast kose. Masaža može doprineti opštem zdravlju vlasišta, ali za rast kose mogu biti potrebni drugi tretmani i pravilna ishrana.
 • Zabluda: Prirodni proizvodi za kosu su uvek sigurni i efikasni.
  Objašnjenje: Iako prirodni proizvodi za kosu mogu biti korisni, nije svaki prirodni proizvod automatski siguran ili efikasan. Važno je pažljivo pročitati sastojke i konsultovati se sa stručnjakom pre upotrebe bilo kojeg proizvoda.

Važno je imati pravilne informacije o rešavanju problema peruti i opadanja kose kako biste doneli informisane odluke o tretmanu. Uvek je najbolje konsultovati se sa dermatologom ili stručnjakom za kosu kako biste dobili personalizovane savete i tretmane.

Preporuke za rešavanje problema peruti i opadanja kose

Važno je napomenuti da svaka osoba može imati jedinstvene potrebe i uzroke problema peruti i opadanja kose. Zato je važno konsultovati se sa stručnjakom kako biste dobili personalizovane preporuke i tretmane koji odgovaraju vašem konkretnom slučaju.