Naslov: Oralni irigatori i sve što trebate znati o njihovom korišćenju

Naslov: Oralni irigatori i sve što trebate znati o njihovom korišćenju

Šta je oralni irigator?

Oralni irigator, takođe poznat kao vodeni čistač, je uređaj koji koristi snagu vode ili tečnosti pod pritiskom kako bi očistio zube i desni. Radi na principu stvaranja usmerenog mlaza tečnosti koji se koristi za ispiranje plaka, ostataka hrane i bakterija između zuba i duž linije desni. Oralni irigatori su obično električni uređaji koji dolaze s različitim nastavcima kako bi se omogućila prilagodljiva i ciljana higijena usne šupljine.

Oralni irigatori su dostupni u različitim vrstama i modelima, sa različitim karakteristikama i funkcijama.

Klasični oralni irigator:

Ovo je osnovni tip oralnog irigatora koji koristi mlaz vode pod pritiskom za čišćenje zuba, desni i usne šupljine. Klasični oralni irigatori obično imaju podešavanje pritiska vode, tako da korisnik može prilagoditi jačinu mlaza prema svojim potrebama. Ovi irigatori obično dolaze s različitim vrstama nastavaka, kao što su nastavci za čišćenje između zuba, za masažu desni ili za ciljano čišćenje teško dostupnih područja.

https://www.apotekaonline.rs/nicefeel-irigator-za-desni-i-zube

Putni oralni irigator:

Ovo su kompaktni i prenosivi oralni irigatori koji su pogodni za upotrebu dok ste u pokretu. Oni su obično manjih dimenzija i lakši za nošenje, što ih čini praktičnim za putovanja ili za korišćenje na poslu ili u školi. Putni oralni irigatori često imaju manji rezervoar za vodu u odnosu na klasične irigatore, ali i dalje pružaju efikasno čišćenje zuba i desni.

https://www.apotekaonline.rs/oralni-irigator-dentalna-cetkica-c11-za-zube-i-desni-plus-gratis-smilekit-aktivni-organski-ugalj

https://www.apotekaonline.rs/oem-dione-c9-prenosivi-oralni-irigator-za-desni-i-zube

Sonic oralni irigator:

Ovo su oralni irigatori koji kombinuju tehnologiju ultrazvučnih talasa s mlazom vode kako bi pružili dublje i temeljitije čišćenje. Sonic oralni irigatori obično imaju više intenziteta vibracija i pritiska vode, što ih čini snažnijim i efikasnijim u uklanjanju plaka i bakterija.

Specijalizovani oralni irigatori:

Postoje i oralni irigatori koji su specijalizovani za određene potrebe, kao što su irigatori za osobe s aparatićem za zube, irigatori za osetljive desni ili za osobe s posebnim oralnim zdravstvenim stanjima. Ovi oralni irigatori obično imaju posebne nastavke ili podešavanja pritiska vode kako bi se zadovoljile specifične potrebe korisnika.

https://www.apotekaonline.rs/nicefeel-fc288-uv-light-oralni-irigator-za-zube

https://www.apotekaonline.rs/nicefeel-irigator-za-desni-i-zube

Kombinovani oralni irigatori:

Ovo su oralni irigatori koji kombinuju više funkcija, kao što su četkanje zuba i prskanje vode ili čišćenje jezika i prskanje vode. Kombinovani oralni irigatori pružaju sveobuhvatno čišćenje usne šupljine.

https://www.apotekaonline.rs/nicefeel-fc288-uv-light-oralni-irigator-za-zube

https://www.apotekaonline.rs/ultrazvucni-aparat-za-ciscenje-zuba-roze

Kako se koristi oralni irigator?

 • Priprema:

  Napunite rezervoar oralnog irigatora toplom vodom ili specijalnim rastvorom za oralnu higijenu, prema uputstvima proizvođača.
 • Pravilan položaj:

  Držite uređaj iznad sudopere kako biste izbegli prskanje vode svuda. Savijte se prema napred i lagano otvorite usta.
 • Postavka pritiska:

  Postavite pritisak na oralnom irigatoru prema vašim potrebama. Ako ste početnik, preporučuje se početi s nižim pritiskom i postepeno povećavati kako biste se navikli na osećaj i izbegli moguće povrede.
 • Čišćenje:

  Uključite oralni irigator i polako usmerite mlaznicu prema gumama i između zuba. Držite je u jednom mestu nekoliko sekundi kako biste temeljno isprali područje. Ponovite postupak za sve zube i površine usne šupljine.
 • Dodatna upotreba:

  Ako želite, možete koristiti i dodatke poput specijalnih rastvora za oralnu higijenu, kao što su antiseptička sredstva ili sredstva za ispiranje usta, kako biste poboljšali svoju oralnu higijenu.

Nastavci za oralni irigator:

Oralni irigatori dolaze s različitim vrstama nastavaka koji se mogu koristiti za različite svrhe. Na primer, postoje nastavci za čišćenje plaka između zuba, za masažu desni ili za ciljano čišćenje teško dostupnih područja. Važno je koristiti odgovarajući nastavak prema vašim potrebama i uputstvima proizvođača.

Pravilna tehnika:

Pravilna tehnika korišćenja oralnog irigatora je ključna za efikasno čišćenje usne šupljine. Držite mlaznicu u uglu od 90 stepeni prema zubima i gumama, i lagano se krećite između zuba, posebno fokusirajući na područja između zuba i duž linije desni. Pritiskajte gumb na uređaju samo kad je mlaznica usmerena prema zubima i gumama, kako biste sprečili prskanje vode svuda.

Oralni irigatori su "Must Have" uređaji za održavanje oralne higijene iz nekoliko razloga:

 • Uklanjanje plaka i bakterija:

  Oralni irigatori koriste mlaz vode pod pritiskom kako bi dublje i temeljitije čistili zube, desni i usnu šupljinu. Mlaz vode može dopreti do teško dostupnih područja, kao što su prostori između zuba i ispod ruba desni, gde se često skuplja plak i bakterije. Redovna upotreba oralnog irigatora može smanjiti plak, bakterije i ostale štetne materije u ustima, što može smanjiti rizik od nastanka karijesa, bolesti desni i lošeg zadaha.

 • Poboljšanje oralne higijene:

  Oralni irigatori mogu biti efikasna dopuna redovnom pranju zuba četkicom i koncem za zube. Mlaz vode može isprati ostatke hrane i plaka koje četkica i konac nisu uspeli ukloniti, čime se poboljšava ukupna oralna higijena. Oralni irigatori su posebno korisni za osobe s aparatićem za zube, protezama ili drugim stomatološkim pomagalima, jer mogu pružiti dodatno čišćenje oko tih uređaja.

 • Pomoć kod osetljivih desni:

  Oralni irigatori s niskim pritiskom vode ili posebnim nastavcima za masažu desni mogu biti korisni za osobe s osetljivim desnima ili onima koji pate od gingivitisa ili drugih oblika bolesti desni. Mlaz vode može masirati desni i poboljšati cirkulaciju, što može smanjiti upalu i smanjiti osetljivost desni.

 • Praktičnost i jednostavnost upotrebe:

  Oralni irigatori su jednostavni za korišćenje i mogu biti praktični za svakodnevnu upotrebu. Mnogi irigatori imaju podešavanje pritiska vode, tako da korisnici mogu prilagoditi jačinu mlaza prema svojim potrebama. Takođe, postoje putni oralni irigatori koji su kom

Pravilno održavanje:

Redovno čišćenje i održavanje oralnog irigatora je takođe važno. Isperite rezervoar i mlaznicu nakon svake upotrebe i ostavite ih da se osuše pre nego što ih skladištite. Redovno menjajte nastavke prema uputstvima proizvođača. Takođe, ne zaboravite redovno čistiti sam uređaj kako biste održali njegovu funkcionalnost.

Konsultacija sa stomatologom:

Pre upotrebe oralnog irigatora ili bilo kojeg drugog oralnog higijenskog proizvoda, uvek je preporučljivo konsultovati se sa stomatologom ili stomatološkim higijeničarem. Oni mogu pružiti savete i preporuke o upotrebi oralnog irigatora, kao i o tome da li je on odgovarajući za vaše specifične potrebe.