Omega 3 masne kiseline i njihova vaznost za zdravlje tela

Da li ste znali da su Omega 3 masne kiseline prvi put otkrivene u ribljem ulju sredinom 1930-ih godina? Istraživanja i dokazi o Omega 3 masnim kiselinama su pokazali njihovu važnost za zdravlje. Danski istraživač, dr. Holger Christian Nielsen, primetio je da su Eskimi, koji se prehranjuju uglavnom ribom i morskim plodovima, bili znatno manje podložni srčanim bolestima i drugim hroničnim bolestima u poredjenju sa populacijama u Europi i Severnoj Americi.

U kasnijim godinama, istraživanja su nastavljena, a dokazi su se pojavili koji ukazuju na to da konzumiranje omega 3 masnih kiselina može smanjiti rizik od srčanih bolesti, smanjiti upale u telu i poboljšati moždanu funkciju. Danas se omega 3 masne kiseline nalaze u mnogim prehrambenim proizvodima, uključujući masnu ribu, orašaste plodove, semenke lana i chia semenke, te se često uzimaju kao dodatak prehrani u obliku kapsula ili ulja.Od suplementacije su se odlicno pokazali proizvodi Norveska Omega 3

Zašto su Omega 3 masne kiseline važne za zdravlje?

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje su neophodne za zdravlje našeg organizma, ali koje tijelo ne može samo proizvoditi. Zato ih moramo unositi kroz hranu ili dodatke prehrani. Evo nekoliko razloga zašto su Omega 3 masne kiseline važne za vaše zdravlje:

Poboljšavaju zdravlje srca

Omega 3 masne kiseline su ključne za zdravlje srca. Studije pokazuju da redovito konzumiranje Omega 3 masnih kiselina smanjuje rizik od srčanih oboljenja, regulira krvni pritisak i smanjuje upale u tijelu. Ove koristi mogu biti posebno značajne za ljude koji imaju visok krvni pritisak ili rizik od srčanih bolesti.

Poboljšavaju funkciju mozga

Omega 3 masne kiseline su takođe važne za zdravlje mozga i funkciju. One igraju ključnu ulogu u razvoju mozga kod dece i mladih, ali su korisne i za odrasle. Omega 3 masne kiseline pomažu u održavanju zdrave strukture mozga i poboljšavaju kognitivne funkcije, uključujući pamćenje, fokus i koncentraciju. One takođe mogu smanjiti rizik od depresije i anksioznosti, poboljšati raspoloženje i pomoći u borbi protiv stresa.

Smanjuju upale u tijelu

Upale su prirodni procesi koji se javljaju u tjelu kako bi se borilo protiv infekcija i oštećenja tkiva. Međutim, hronične upale mogu biti štetne za telo i povezane su s mnogim bolestima, uključujući srčane bolesti, dijabetes i artritis. Omega 3 masne kiseline pomažu u smanjenju upala u telu i mogu pomoći u prevenciji ovih bolesti.

Poboljšavaju zdravlje kože

Omega 3 masne kiseline mogu takođe imati pozitivan uticaj na zdravlje kože. One mogu pomoći u održavanju hidratacije kože, poboljšati teksturu i elastičnost koze  te smanjiti upale koje mogu uzrokovati akne i druge kožne probleme. Osim toga, Omega 3 masne kiseline mogu pomoći u zaštiti kože od sunčevih zraka i drugih štetnih uticaja okoline.

Zaključak

Omega 3 masne kiseline su važne za zdravlje i dobrobit organizma. One mogu pomoći u prevenciji mnogih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes, artritis i depresiju. Stoga, ako ne jedete dovoljno hrane bogate Omega 3 masnim kiselinama, razmislite o uzimanju dodataka prehrani kako biste osigurali dovoljan unos.