Sunce, ta čudesna i svetla tvorevina na nebu koja nam donosi toplinu i život. Ali, šta ako sunce postane izvor bola i nelagodnosti? Šta ako nas sunčevi zraci ne grle, već nas pogađaju kao strele?

Alergije na sunce, taj turobni saveznik leta. Kada se drugi raduju sunčanim danima, mi se povlačimo u senku, skrivajući se od svetlosti koja nas muči. Osećaj peckanja, svrab, crvenilo i osip postaju deo naše svakodnevice. Sunce postaje naš neprijatelj, a mi postajemo zarobljeni u sopstvenoj koži.

________________________________________________________________________________________________________

Vrste i uzroci Alergije na sunce

Alergije na sunce su složeno stanje koje može biti izazvano različitim faktorima. Evo nekoliko vrsta alergija na sunce i njihovih mogućih uzroka:

Polimorfna svetlosna erupcija (PLE): Ovo je najčešća vrsta alergije na sunce. Uzrok PLE-a nije potpuno razumljiv, ali se veruje da genetika, imunološki odgovor i izloženost sunčevim zracima igraju ulogu. Simptomi mogu uključivati svrab, crvenilo, osip i plikove na koži.

Fotoalergijske reakcije: Ova vrsta alergije na sunce nastaje kada sunčeva svetlost aktivira hemikalije u koži, što dovodi do imunološke reakcije. Često se javlja kao reakcija na određene lekove, kozmetiku ili hemikalije koje se nanose na kožu. Simptomi mogu biti osip, otečenost, svrab i crvenilo.

Polimorfna svetlosna urtikarija (PMLE): Ovo je vrsta alergije na sunce koja se manifestuje kao osip u vidu urtikarije (krpelji). Tačan uzrok PMLE-a nije poznat, ali se veruje da je kombinacija genetskih faktora, imunološkog odgovora i izlaganja sunčevim zracima ključna. Simptomi uključuju crvenilo, otoke, svrab i pojavu krpelja na koži.

Fototoksične reakcije: Ove reakcije se javljaju kada hemikalije u koži reaguju sa sunčevom svetlošću i izazivaju oštećenje kože. Ova vrsta alergije na sunce može biti izazvana određenim lekovima, kao što su neki antibiotici ili biljni sastojci. Simptomi mogu uključivati crvenilo, opekotine od sunca, osip i otečenost.

Važno je napomenuti da svaka osoba može imati jedinstvenu reakciju na sunce i da uzroci alergija na sunce mogu varirati od osobe do osobe. Alergije na sunce se često pogoršavaju izlaganjem sunčevim zracima, posebno tokom letnjih meseci.

________________________________________________________________________________________________________

Koji su najcesci simptomi Alergije na sunce

Simptomi alergije na sunce mogu varirati u zavisnosti od vrste alergije i individualne reakcije organizma. Evo nekih karakterističnih simptoma alergije na sunce:

 • Crvenilo kože: Jedan od najčešćih simptoma alergije na sunce je crvenilo kože koje se javlja na područjima izloženim sunčevim zracima. Koža može postati izrazito crvena i upaljena.
 • Osip: Osip je još jedan uobičajen simptom alergije na sunce. Može se manifestovati kao mali crveni ili ružičasti plikovi, papule ili urtikarija (krpelji) na koži. Osip može biti praćen svrabom i nelagodnošću.
 • Svrab: Intenzivan svrab kože može biti prisutan kod alergije na sunce. Osoba može osećati snažnu potrebu da svrbi zahvaćena područja kože.
 • Otok: Ponekad se javlja otok na mestima izloženim sunčevim zracima. Koža može postati otečena i ispuniti se tečnošću.
 • Peckanje ili žarenje: Alergija na sunce može izazvati peckanje ili žarenje na koži. Ova senzacija može biti neugodna i iritantna.
 • Blistavi osip: Kod nekih ljudi, alergija na sunce može izazvati pojavu malih, bistrorumenih ili providnih plikova na koži. Ovi plikovi mogu biti bolni ili svrbiti.

Ako sumnjate da imate alergiju na sunce, preporučuje se da se konsultujete sa dermatologom ili alergologom radi tačne dijagnoze i pravilnog upravljanja simptomima. Oni će vam pružiti odgovarajući tretman i savete o prevenciji kako biste mogli uživati u suncu bez nelagodnosti i problema koje alergije mogu izazvati.

________________________________________________________________________________________________________

Prevencija i nega Alergije na sunce

Prevencija i adekvatna nega igraju važnu ulogu u upravljanju alergijom na sunce. Evo nekoliko korisnih saveta za prevenciju i negu alergije od sunca:

 • Izbegavajte sunčeve zrake u najintenzivnijem periodu: Pokušajte da izbegavate izlaganje sunčevim zracima u periodu od 10 ujutru do 4 popodne, kada su sunčevi zraci najjači. Tražite hlad i boravite u zatvorenom prostoru tokom ovog perioda.
 • Nosite zaštitnu odeću: Pokrijte izložena područja kože odećom koja štiti od sunčevih zraka. Koristite šešir sa širokim obodom, dugačke rukave i pantalone.
 • Koristite zaštitne kreme sa visokim SPF faktorom: Redovno koristite kreme sa visokim faktorom za zaštitu od sunca (SPF 30 ili više). Nanesite kremu najmanje 15 do 30 minuta pre izlaganja suncu i ponavljajte nanošenje svaka 2 sata, posebno nakon plivanja ili znojenja.
 • Izaberite senčevito mesto: Kada boravite na otvorenom, birajte mesta koja su senčena ili koristite suncobrane kako biste se zaštitili od direktnog sunca.
 • Nosite sunčane naočare: Kvalitetne sunčane naočare sa UV zaštitom mogu zaštiti vaše oči od štetnih sunčevih zraka.
 • Hidrirajte se: Pijte dovoljno tečnosti tokom izlaganja suncu kako biste održali hidrataciju kože i organizma.
 • Konsultujte se sa stručnjakom: Ako imate alergiju na sunce, konsultujte se sa dermatologom ili alergologom. Oni će vam pružiti individualne savete i preporuke za negu kože i prevenciju alergijskih reakcija.
 • ____________________________________________________________________________________________________


  Lečenje Alergije na sunce

  Ukoliko ipak dođe do alergijske reakcije na sunce, važno je adekvatno reagovati i pružiti odgovarajuću negu. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti ukoliko se suočite sa alergijom na sunce:

  • Prekinite izlaganje sunčevim zracima: Ako primetite simptome alergije na sunce, odmah se povucite u hlad i izbegavajte dalje izlaganje sunčevim zracima. Ovo će pomoći da se simptomi smanje i sprečiti dalje pogoršanje.
  • Hladne obloge: Nanesite hladne obloge na zahvaćena područja kože kako biste ublažili crvenilo, svrab i otok. Možete koristiti hladne peškire ili led umotan u tanku tkaninu. Pazite da ne stavljate led direktno na kožu.
  • Koristite blage hidratantne kreme: Nanesite blage hidratantne kreme na kožu kako biste je umirili i hidrirali. Birajte kreme koje ne sadrže iritirajuće sastojke i koje su posebno formulirane za osetljivu kožu.Hiper Hama gel ce vam pomoci jer blago hladi kozu i ne masti je, Ave Pantenol premijum ce Vam takodje pomoci.
  • Naravno postoje i razne Brend name dokazani proizvodi Eucerin Sun kompletna linija proizvoda kao i Avene Sun linija vrhunska takodje veoma dokazana Bioderma Photoderma kompletna linija dermatološkin proizvoda za suncanje,  a i mnogih drugih proizvoda kao sto su Burra Sun proizvodi Carroten popularni proizvodi za suncanjePronasol.
  • Izbegavajte dodatne iritantne faktore: Ukoliko imate alergiju na sunce, izbegavajte dodatne iritantne faktore kao što su parfemi, agresivni sapuni ili proizvodi za negu kože koji sadrže jaku hemijsku formulaciju. Ovi faktori mogu dodatno iritirati kožu i pogoršati simptome. Ako imate bas jaku Alergijsku reakciju verovatno cete biti prinudjeni da uzmete nesto od antihistaminika.
  • Konsultujte se sa stručnjakom: Ako simptomi alergije na sunce ne prolaze ili se pogoršavaju, važno je konsultovati se sa dermatologom ili alergologom. Oni će moći da vam pruže odgovarajući tretman i savete kako biste ublažili simptome i upravljali alergijskom reakcijom na sunce. 

Izlečenje može biti dug put, ali nije nemoguće. Konsultuj se sa dermatologom koji će ti pružiti najbolji mogući tretman i preporuke. Postoji mnogo opcija, kao što su kortikosteroidne kreme, antihistaminici ili imunoterapija. Svaka osoba je jedinstvena, pa je važno pronaći pristup koji najbolje odgovara tvom telu i potrebama.

Nemoj dozvoliti da alergija na sunce pokvari tvoju ljubav prema letu. Pronađi načine da uživaš u svetlosti i toploti sunca, čak i ako to znači pronalazak zaklona u hladu ili istraživanje sunčevih zalaza. Neka alergija bude samo mala senka u tvojoj priči, a ne celo poglavlje.