Brđanski melem protiv reume nastao je pažljivim odabirom korisnih sastojaka uglavnom iz prirode našeg podneblja. To je jako važno, zato što smo se mi vekovima navikavali (adaptirali) da koristimo biljke iz svog okruženja. Naš organizam je pripremljen da izvuče najveću korist za sebe iz domaćih biljaka.

SASTAV:
Pored hladno ceđenog maslinovog ulja, biljnog i pčelinjeg voska, i još 12 lekovitih biljaka, Brđanski melem protiv reume sadrži i kapsaicin, prirodni mentol i etarska ulja eukaliptusa i lavande.
 
INDIKACIJE:
1. Oboljenja zglobova čiji je glavni simptom hroničan bol (reumatska oboljenja), 
a to su: 
1.1. Reumatska oboljenja koja su u osnovi autoimuna inflamatorna oboljenja 
Autoimuna su jer organizam napada sam sebe, svoje zdrave ćelije (tkiva), zato što je pogrešno procenio. Ovakve greške u proceni mogu imati nasledni karakter i tada postoji sklonost ka raznim autoimunim oboljenjima, a može ih pokrenuti i neka infekcija (npr. virusna, bakterijska), koja "zbuni" imuni sistem i on počne da napada (uništava) sam sebe. Inflamatorna su jer u toku tog napada organizam, zbunjen, pokreće zapaljensku reakciju kojom se štiti. Zapaljenska reakcija uništava zdrave ćelije (tkiva), što su ovde zglobne strukture, na kojima se ispoljavaju neke od odlika svake zapaljenske reakcije: crvenilo (rubor), bol (dolor), otok (tumor), oštećenje funkcije (functiolaesa). Jednostavnije rečeno, dugotrajno zapaljenje dovodi do oštećenja funkcije zapaljene koštano-zglobne strukture - do ograničenih, bolnih pokreta uz postepeno stvaranje deformiteta. 
2. Reumatska oboljenja koja su u osnovi kompresivne neuropatije tj kompresivni neuritisi 
Kompresivne neuropatije su oboljenja u kojima dolazi do zapaljenja nerva (neuritisa) zbog dugotrajnog pritiska na nerv, najčešće usled uklještenja nerva u koštano-zglobne strukture. 
Najbolji primer je lumbalni sindrom i sindrom bolnog ramena. 
3. Povrede, uglavnom sportske, jer su praćene bolom i oteženom funkcijom tj ograničenim pokretom 
 
MENAHIZAM DEJSTVA:
Mehanizam dejstva za zasniva na: 
-  Pre svega na direktnom imunomodulatornom, antiinflamatornom. antioksidantnom dejstvu aktivnog principa 1,8-cineola eukaliptusa i lavande - koji smanjuje nekorisnu zapaljensku reakciju a time i crvenilo (rubor), bol (dolor), otok (tumor), oštećenje funkcije (functiolaesa). 
Pored ovog aktivnog principa, etarsko ulje lavande ima aktivni princip linalol i kamfor, a etarsko ulje čajnog drveta - terpinen-4-ol. 
-  Indirektnom antiinflamatornom dejstvu kapsaicina, aktivnog principa ljute paprike, koji poboljšava prokrvljenost zgloba (hiperemiju) i time i metabolizam, donoseći više krvi koja je bogata kiseonikom a odnoseći nekorisne, kisele produkkte metabolizma koji pojačavaju bol 
-  Direktnom analgetičkom dejstvu (smanjenje bola) aktivnog principa nane - mentola koji hladi, a indirektnom analgetičkom dejstvu svih ostalih aktivnih principa jer manje zapaljeno tkivo manje i boli. 
-  U slučaju da je i koža oštećena zapaljenjem (u nekim autoimunim reumatskim bolestima) ili povredom (koja ne krvari), svi ovi aktivni principi imaju i antimikrobno dejstvo (antiinflamatorno, antivirusno i antigljivično), što pomaže koži da brže zaceli. 
 
Uticaj aktivnih principa je najveći na mestu primene, ali ista dejstva, samo blaža, imaju na ceo organizam jer lako prolaze kroz kožu i ulaze u limfotok i krvotok. 
 
KONTRINDIKACIJE:
Apsolutna kontraindikacija: 
-  Preosetljivi (alergični) na neku komponentu preparata. 
-  Relativne kontraindikacije: 
-  Trudnice i dojilje ne bi trebalo da koriste preparate koji sadrže značajne količine kamfora i 1,8-cineola, jer nema dovoljno istraživanja koji potvrđuju bezbednost primene, a odojčad i mala deca da ne bi došli u kontakt sa licem (nosem) što može da izazove refleksni prekid disanja u okviru odbrambenog mehanizma od intenzivnih mirisa (posebno što se ovde miris intenzivira mentolom). 
-  Osobe sa oštećenjem gastrointestinalnog trakta (i jetre) i oboleli od epilepsije ne bi trebalo da koristite preparate koji sadrže značajne količine kamfora i 1,8-cineola. 
-  Osetljivi na izlaganje sunčevim zracima trebalo bi da nanose melem na manju površinu kože u početku, dok se ne uvere da nema fotosenzitivnosti, koja potiče od etarskog ulja lavande. 
 
NEŽELJENA DEJSTVA:
Mogu da se jave epilaptični napadi kod obolelih od epilepsije, oštećenje gastrointestinalnog trakta (i jetre) kod osetljivih i grč disajnih organa kod odojčadi i male dece nakon kontakta mentola i etarskog ulja eukaliptusa i lavande sa nosem, kao zaštita od intenzivnog mirisa. Može se javiti fotosenzitivnost od osetljivih na izlaganje Suncu kada se melem namaže na veću površinu kože odjednom. 
Naši korisnici nisu prijavili neželjena dejstva. 
 
NAPOMENA:
Suprotno kamforu i 1,8-cineolu, etarsko ulje lavande sadrži i linalol, koji umiruje nervni sistem i smanjuje šansu da dođe do epileptičnog napada kod obolelih od epilepsije. Iako se kamfor i 1,8-cineol nalazi se u mnogim preparatima za inhalaciju dece i odraslih, i u mnogim dražejama i žvakama koje su masovnoj svakodnevnoj upotrebi (uglavnom kao deo etarskog ulja eukaliptusa), naša je dužnost da vas obavestimo o svim kontraindikacijama i mogućim neželjenim dejstvima.
 
PAKOVANJE: 50ml

Napišite recenziju

Molimo Vas prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

BRĐANSKI MELEM PROTIV REUME - ANTIREUMATIK

  • Brend: BIO BALKAN
  • Šifra: BR-2075
  • Raspoloživost: Na lageru
  • 1.200,00 din


Tagovi: brdjanski, melem, antireumatik, reuma