Samopotamnjivanje kože

Samopotamnjivanje kože je postupak koji omogućava postizanje preplanulog izgleda kože bez potrebe za sunčanjem ili odlaskom u solarijum. Glavni sastojak koji se koristi u samopotamnjivačima je dihidroksiaceton (DHA), hemijska supstanca koja reaguje s aminokiselinama u gornjem sloju kože kako bi izazvala promenu boje.

Kada se nanese na kožu, DHA reaguje sa proteinima kože, kao što su keratin, što dovodi do promene boje. Taj proces se naziva Maillardova reakcija. Rezultat je tamniji ton kože koji može trajati nekoliko dana, obično od 5 do 7 dana, pre nego što se postepeno izgubi zbog prirodnog pilinga kože.

Važno je napomenuti da DHA ne prodira dublje u kožu, već deluje samo na površinskom sloju. Samim tim, boja koja se postiže samopotamnjivanjem je privremena i nestaje kako se koža prirodno obnavlja.


Benefiti samopotamnjivanja kože

Samopotamnjivanje kože je popularna opcija za postizanje preplanulog izgleda iz nekoliko razloga. Prvo, izbegava se izlaganje štetnim sunčevim zracima, što može dovesti do oštećenja kože, preranog starenja i povećanog rizika od raka kože. Drugo, samopotamnjivanje omogućava kontrolu nad nijansom boje kože, tako da možete postići željeni izgled bez obzira na vremenske uslove ili sezonske promene.

1. Zaštita od štetnog sunčevog zračenja:

Izlaganje kože sunčevim zracima može da ima štetne efekte, uključujući rizik od oštećenja kože, prevremenog starenja, pojave bora i povećanog rizika od raka kože. Samopotamnjivanje vam omogućava da postignete preplanuli izgled bez potrebe da provodite dugo vreme na suncu ili koristite solarijum, čime smanjujete rizik od štetnih efekata sunčevog zračenja na kožu. Ovo je posebno važno u letnjim mesecima kada je izlaganje suncu intenzivnije, ili za osobe sa svetlijom kožom koje su podložnije opekotinama od sunca.

2. Brza i jednostavna primena:

Samopotamnjivanje je brz i jednostavan proces koji možete obaviti kod kuće ili u kozmetičkom salonu. Bez potrebe za dugotrajnim sunčanjem ili odlaskom na solarijum, samopotamnjivači vam omogućavaju da postignete preplanuli izgled za samo nekoliko sati ili čak manje, zavisno o proizvodu koji koristite. Takođe, sami možete kontrolisati jačinu i intenzitet boje koju želite postići, prilagođavajući je svojim željama i potrebama. Ovo je pogodno za one koji žele brzo postići preplanuli izgled za posebne događaje ili koji jednostavno nemaju vremena za dugo sunčanje.

3. Ravnomerna boja bez fleka:

Samopotamnjivanje vam omogućava da postignete ravnomernu boju kože bez fleka, što može biti izazovno kod sunčanja na suncu ili u solarijumu. Kvalitetni samopotamnjivači dolaze u formuli koja omogućava ravnomernu distribuciju boje na koži, što rezultira prirodnim i ujednačenim preplanulim izgledom. Takođe, sami možete kontrolisati količinu samopotamnjivača koji nanosite na određena područja, što vam omogućava da izbegnete preterano tamne ili tamne fleke na koži.

4. Prilagođavanje boje prema željama:

Samopotamnjivači dolaze u različitim nijansama, što vam omogućava da prilagodite boju prema svojim željama. Možete izabrati svetlije nijanse za suptilan preplanuli izgled ili tamnije nijanse za intenzivniji ten. Takođe, možete kombinovati različite nijanse samopotamnjivača kako biste postigli upravo željeni ton kože. Ovo vam omogućava da se prilagodite svojim preferencijama i stilu, i da postignete željeni preplanuli izgled koji odgovara vašem ukusu i stilu.

5.Hidratacija kože:

Mnogi samopotamnjivači dolaze sa hidratantnim sastojcima koji pomažu u održavanju hidrirane kože. To je posebno važno jer dugotrajno izlaganje suncu ili solarijumu može isušiti kožu, što može dovesti do suve i perutave kože. Samopotamnjivači sa hidratantnim sastojcima pomažu u očuvanju hidratacije kože, čineći je mekšom i glatkom na dodir.

6.Smanjenje rizika od opekotina od sunca:

Samopotamnjivanje vam omogućava da postignete preplanuli izgled bez rizika od opekotina od sunca. Opekotine od sunca mogu biti bolne i štetne za kožu, posebno za osobe sa svetlijom kožom ili osetljivom kožom. Korišćenje samopotamnjivača može vam pomoći da izbegnete ovaj rizik i da i dalje uživate u preplanulom izgledu bez neprijatnosti opekotina od sunca.

7.Dugotrajnost:

Samopotamnjivanje može da traje duže od sunčanja ili odlaska na solarijum. Dok se boja od sunčanja može brzo izgubiti usled tuširanja, znojenja ili trljanja kože, samopotamnjivači mogu da traju i do nekoliko dana, u zavisnosti o proizvodu koji koristite. Ovo vam omogućava da duže uživate u preplanulom izgledu, bez potrebe za čestim nanošenjem samopotamnjivača.

8.Bezbednost:

Korišćenje samopotamnjivača može biti bezbedna opcija za postizanje preplanulog izgleda, posebno ako se pravilno koristi prema uputstvima proizvođača. Samopotamnjivači ne emituju štetno UV zračenje i ne nose rizik od oštećenja kože, kao što je to slučaj sa sunčanjem ili odlaskom na solarijum. Takođe, možete birati samopotamnjivače sa prirodnim sastojcima, što može biti dodatna prednost za one koji preferiraju prirodne proizvode.


Kako izvesti samopotamnjivanje kože

Da biste postigli najbolje rezultate kod samopotamnjivanja kože, važno je pripremiti kožu pre nanošenja proizvoda. Preporučuje se čišćenje i piling kože kako bi se uklonile mrtve ćelije kože i osiguralo ravnomerno nanošenje proizvoda. Hidratacija kože takođe može pomoći u postizanju ravnomernijih rezultata.

Nakon pripreme kože, samopotamnjivač se nanosi ravnomerno na kožu. Proizvodi za samopotamnjivanje su obično dostupni u obliku spreja, losiona, krema ili moussa i mogu se nanositi rukama, sunđerom, aplikatorom ili drugim sredstvima za nanošenje. Važno je pažljivo nanositi proizvod kako bi se izbegle fleke ili neujednačenosti. Obavezno slijedite upute proizvođača kako biste postigli najbolje rezultate.

Nakon nanošenja, proizvod se obično suši na koži nekoliko sati, tokom kojih se DHA reakcija nastavlja i boja postepeno tamni.Preporučuje se izbegavati dodirivanje vode ili znojenje u tom periodu kako bi se omogućilo optimalno delovanje samopotamnjivača.

Nakon što se proizvod osuši, boja će ostati na koži nekoliko dana, obično od 5 do 7 dana, pre nego što počne da se postepeno smanjuje zbog prirodnog pilinga kože. Da biste održali postignutu boju, možete redovno nanositi samopotamnjivač prema uputstvima proizvođača.

Važno je napomenuti da samopotamnjivanje kože ne pruža zaštitu od sunčevih zraka.DHA samo menja boju kože, ali ne blokira UV zrake. Dakle, i dalje je važno koristiti zaštitu od sunca, kao što su šeširi, odeća i krema za sunčanje, kako biste zaštitili kožu od potencijalne štete uzrokovane sunčevim zracima.U nastavku texta na prilozenim linkovima mozete pronaci samo jedan deo nase ponude na temu samopotamnjivanja:

https://www.apotekaonline.rs/ziaja-cupuacu-losion-za-samopotamnjivanje-tela-300ml

https://www.apotekaonline.rs/ziaja-losion-za-samopotamnjivanje-tela-300ml

https://www.apotekaonline.rs/dr-viton-bio-bronzan-kapi

https://www.apotekaonline.rs/vichy-ideal-soleil-hidratantno-mleko-za-samopotamnjivanje

https://www.apotekaonline.rs/afrodita-sun-care-marmelada-express-200ml

https://www.apotekaonline.rs/sun-care-jogurt-za-telo

https://www.apotekaonline.rs/sun-care-marmelada-suvo-ulje-za-ubrzano-tamnenje

https://www.apotekaonline.rs/sun-care-marmelada-za-ubrzano-tamnenje

Kako biste postigli najbolje rezultate prilikom samopotamnjivanja kože, evo nekoliko saveta:

  • Pripremite kožu:

    Pre nanošenja samopotamnjivača, očistite kožu i uklonite mrtve ćelije kože pilingom kako biste osigurali ravnomerno nanošenje proizvoda.

  • Hidrirajte kožu:

    Hidratizirana koža može bolje apsorbovati samopotamnjivač, pa pre nanošenja proizvoda nanesite hidratantnu kremu na suve delove kože, kao što su laktovi, kolena i pete.

  • Ravnomerno nanesite proizvod:

    Pažljivo nanesite samopotamnjivač na kožu kako biste izbegli fleke ili neujednačenosti. Možete koristiti rukavice, sunđer, aplikator ili druge sredstva za nanošenje kako biste postigli ravnomerne rezultate.

  • Pazite na delikatne delove kože:

    Posebno obratite pažnju na delikatne delove kože kao što su zglobovi, ruke, stopala i vrat, kako biste izbegli preteranu tamnjenje ili fleke.

  • Pratite upute proizvođača:

    Uvek pažljivo pročitajte upute proizvođača i pratite ih kako biste postigli najbolje rezultate i izbegli moguće probleme sa kožom.

  • Izaberite odgovarajuću nijansu:

    Samopotamnjivači dolaze u različitim nijansama, pa izaberite onu koja najbolje odgovara vašem tenu i željenom rezultatu. Ako imate svetliji ten, možda će vam odgovarati blaže nijanse, dok će osobe sa tamnijim tenom možda preferirati intenzivnije nijanse samopotamnjivača.

  • Budite pažljivi sa odevanjem:

    Nakon nanošenja samopotamnjivača, izbegavajte nošenje svetle odeće ili nošenje uske odeće koja može izazvati trljanje i uklanjanje boje sa kože. Preporučuje se nošenje labave odeće kako biste sprečili oštećenje boje.

  • Redovno održavajte boju:

    Kako biste održali postignutu boju, redovno hidratizirajte kožu i nanosite samopotamnjivač prema uputstvima proizvođača. Na taj način možete produžiti trajanje boje na koži.

  • Budite oprezni sa licem:

    Samopotamnjivači za lice su obično blagi i prilagođeni osetljivoj koži lica. Međutim, budite pažljivi prilikom nanošenja samopotamnjivača na lice i izbegavajte područje oko očiju i usne, kako biste izbegli neželjene efekte.

  • Vodite računa o svom zdravlju:

    Kao i sa svim kozmetičkim proizvodima, vodite računa o svom zdravlju prilikom korišćenja samopotamnjivača. Ako primetite bilo kakve promene na koži, poput osipa, svraba ili iritacija, odmah prekinite upotrebu proizvoda.

Samopotamnjivanje kože je popularna opcija za postizanje preplanulog izgleda bez izlaganja kože štetnom sunčevom zračenju. Razumevanje kako samopotamnjivači rade i pravilno korišćenje proizvoda može vam pomoći da postignete željeni rezultat i uživate u prelepom preplanulom tenu. Pratite upute proizvođača, budite pažljivi prilikom nanošenja proizvoda na kožu i redovno održavajte hidrataciju kože kako biste postigli najbolje rezultate.