Kako lečiti dečije opekotine

Dečije opekotine

Dečije opekotine su uobičajena povreda koja može izazvati veliki strah kod roditelja. Opekotine mogu biti uzrokovane vrelom tečnošću, parom, vatrom ili sunčevim zracima. Bez obzira na uzrok, važno je brzo reagovati kako bi se sprečilo dalje širenje opekotine i smanjio rizik od infekcije. U ovom tekstu ćemo se fokusirati na lečenje dečijih opekotina.


Određivanje stepena opekotine

Prvi korak u lečenju opekotine je određivanje stepena povrede. Opekotine se obično dele u tri kategorije:

  • Prvi stepen opekotine: utiče samo na površinski sloj kože i karakteriše se crvenilom, bolom i osetljivošću na dodir.
  • Drugi stepen opekotine: utiče na površinski sloj kože i dublje slojeve. Karakteriše se plikovima, bolom i osetljivošću na dodir.
  • Treći stepen opekotine: utiče na sve slojeve kože, pa čak i na mišiće i kosti. Ova vrsta opekotine može dovesti do trajnog oštećenja kože i zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Hlađenje opekotine

Nakon određivanja stepena opekotine, važno je hladiti opekotinu kako bi se sprečilo dalje širenje opekotine i smanjio otok. Najbolji način da se to uradi je da se opekotina stavi pod mlazu hladne vode. Držite opekotinu pod vodom 10 do 15 minuta ili dok se bol ne smanji. Nikada ne stavljajte led direktno na opekotinu.

Zaštita opekotine

Nakon hlađenja opekotine, važno je zaštititi povređeno područje. Preporučuje se nanošenje sterilne vazelinske  gaze ili zavoja na opekotinu kako bi se smanjio rizik od infekcije. Ono sto Vam mozemo preporucit kao dokazane preparate jesu Saljić melem kao i Saljić melem za povrede na kozi, Mozete takođe koristiti i sprej koji ce dovesto do povrsinske zastite rane i brzeg zarastanja iste Silben nano sprej  

Lekovi protiv bolova

Lekovi protiv bolova

Opekotine su veoma bolne i mogu biti teške za podnošenje. Lekovi protiv bolova, kao što su ibuprofen ili paracetamol, mogu pomoći u ublažavanju bola i smanjivanju otoka. Ovi lekovi se ne smeju davati deci mlađoj od 6 meseci bez konsultacije sa lekarom.

Kada posetiti lekara

Ako se opekotina proširii Nakon prve pomoći, važno je da pratite opekotinu i da posetite lekara ako primetite bilo kakve znakove komplikacija. Neki od znakova koji ukazuju na potrebu za hitnom medicinskom pomoći su: crvenilo, otok i bol koji ne prolaze nakon nekoliko dana, pojava groznice, zimice ili nelagodnosti, pojava gnoja, a posebno ako se opekotina širi ili je velika.

Preventivne mere

Najbolji način da se spreči dečija opekotina je da se preduzmu preventivne mere. Neke od preventivnih mera uključuju:

  • Držite vrelu tečnost i predmete koji mogu izazvati opekotine (npr. šporet, pegla) van domašaja dece.
  • Nikada ne ostavljajte decu bez nadzora u blizini vatre, štednjaka ili drugih potencijalno opasnih predmeta.
  • Upotrebite zaštitne mere, poput sunčanih krema i odeće, kako bi se smanjio rizik od opekotina izazvanih sunčevim zracima. Za zastitu od sunca naravno je sarena ponuda i postoji proizvoda za svaciji dzep, detaljnije mozete pogledati na linku Kompletan program proizvoda za suncanje ono sto bi svakao bila preporuka su preparati renomiranih derma proizvođaca kao sto su A-derma,Bioderma Photoderm Linija Eucerin Sun su samo neki od celokupne ponude.

Zaključak

Dečije opekotine su bolna povreda, ali uz pravilnu negu i pažljivo praćenje, većina opekotina se uspešno leči. Važno je da roditelji budu spremni i informisani o pravilnoj nezi opekotine kao i da znaju kada treba potražiti medicinsku pomoć. Preventivne mere su ključne za sprečavanje ovih povreda.