U svetu zdrave hrane i mimo njega, svima su dobro poznata lekovita svojstva spiruline- veoma moćne alge koja čini čuda za naše zdravlje. Interesantno je koliko jedna malena biljka može da donese benefita čoveku, pa ne čudi što je širom sveta uključuju u negu, oporavak i što je najvažnije- ishranu ljudi.

Šta je zapravo alga spirulina, za šta je dobra i koja je najbolja sprirulina na tržištu, pročitajte u nastavku.

Šta je spirulina?

Spirulina je plavo-zelena alga mikroskopske veličine koja se može naći u morima, jezerima i slatkovodnim rekama širom sveta. To je cijanobakterija iz porodice jednoćelijskih mikroba koja je prebogata proteinima, vitaminima, mineralima i antioksidantima.

Spirulina je toliko otporna alga da uspeva na ph vrednosti od 8,5 i više i bez problema opstaje na temperaturi oko 30 stepeni. Ova alga je autotrofna, što u prevodu znači da je u stanju samostalno da proizvodi hranu bez potrebe za živom energijom ili organskim izvorima ugljenika.

Sadrži visoku koncentraciju hlorofila koji joj daje plavo-zelenu boju i vekovima se koristi kao izvor hrane i lek u različitim kulturama širom sveta. Pored toga što je u upotrebi od pamtiveka, spirulina je poznata i kao hrana astronauta jer je, zbog svoje sigurnosti i hranljivosti, pogodna za dugotrajne letove u svemir.

Lekovita svojstva spiruline

Lekovitost spiruline se konstantno ispituje u laboratorijama širom sveta jer je u pitanju alga koja ne zahteva puno a daje i previše benefita.  U nastavku pročitajte za šta je sve dobra spirulina.

Spirulina za energiju i snagu

Ova alga je bogat izvor proteina i energije. S obzirom da u sebi sadrži čak 60% proteina, ova alga je idealna za brzu nadoknadu energetskih potreba, a s obzirom na vrstu i poreklo, odličan je izbor za vegetarijance koji nemaju dovoljan unos proteina zbog mesa. Ima 8% masti i i 24% ugljenih hidrata što je čini neverovatnim izvorom energije.

Spirulina kao dodatak vitamina i minerala

Spirulina je izvor vitamina i minerala. Obiluje vitaminima B grupe, riboflavinom i niacinom, gvožđem, vitaminom E, beta karotenom i mnogim drugim hranljivim materijama koji se u toj količini retko u kojoj biljci nalaze.

Spirulina dodata kvitamina i minerala

Antioksidansi u spirulini

Spirulina je bogata posebnim antioksidansima. U sebi sadrži fikocijanin, dodatni pigment hlorofila koji je izuzetan antioksidans. Plavi pigment, tačnije proteinski kompleks za prijem svetlosti iz spiruline snažno štiti ćelije od oštećenja i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala usled oksidativnog stresa i upalnih procesa

Sprirulina za jačanje imuniteta

Spirulina je odlična za jačanje imuniteta zbog velike količine vitamina C, E, B6 i B12. Idealna je za ojačavanje imunološkog odgovora organizma jer podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca i antitela koji se bore protiv virusa, bakterija i gljivičnih infekcija.

Jačanje srca i krvnih sudova

Naučno je dokazano da spirulina ojačava srce i poboljšava cirkulaciju. Sadrži mnogobrojne prečišćivače i mineralne materije koji značajno smanjuju nivo lošeg holesterola, čiste arterije i pospešuju njihovu prohodnost, stoga lekari često poreporučuju spirulinu za snižavanje krvnog pritiska i jačanje srca i krvnih sudova. Zbog hemoglobina sličnog čovečijem, spirulinu zovu još i „zelena krv“ i smatraju je najbolji prečišćivačem krvi na svetu.

Spirulina za detoksikaciju

 Spirulina ima velike količine magnezijuma, kalijuma, bakra i gvožđa, kao i značajnu dozu omega 3 masnih kiselina. Smatra se najboljom biljkom za detoksikaciju organizma i idealnim saveznikom pri zdravom mršavljenju jer ubrzava metabolizam i topi masti a ujedno jača organizam i čini ga otpornijim na bolesti.

Maska od spiruline za lice i telo

Zbog niza blagotvornih sastojaka koje poseduje, spirulina se često koristi u vidu maske za lice. Jedna kašika praha spiruline rastvori se sa par kapi vode i meša se dok se ne stvori pasta. Maska od spiruline čisti kožu od mitisera, akni i bubuljica, ublažava iritacije, uklanja fleke i zateže kožu. U ovu pastu često se dodaje i kašičica meda, maslinovog ulja ili par kapi jogurta kako bi se koži lica i tela pružila dodatna hidratacija.

Alga spirulina- upotreba

Spirulina se najćešće upotrebljava kao izvor hrane ali i kao sredstvo za negu i lečenje mnogih oboljenja kože i sluzokože. Njena upotreba raspostranjena je u prehrambenoj industriji, nutricionizmu, medicini i farmakologiji, kao i u kozmetologiji. Spirulina se upotrebljava u sledećim oblicima:

  • Suplementacija: Zbog lakše konzumacije, veliki broj farmaceutskih kuća nude algu spirulinu u obliku tableta i kapsula. Jednostavnost upotrebe prednjači u odnosu na praškast oblik jer spirulina tablete možemo konzumirati bez potrebe za rastvaranjem, mešanjem i slično

Spirulina dodata k jelima

  • Dodatak šejkovima, smutijima i sokovima: Spirulina u prahu često se meša u zdrave šejkove i smutije od raznog voća i povrća. Dodatkom spriruline se u velikoj meri pojačava nutritivna vrednost napitka i nadoknađuju svi potrebni nutrijenti
  • Dodatak jelima: Takođe u prahu, ali u nekim delovima sveta i u obliku kapi (sa dodatom prečišćenom vodom), spirulina se često dodaje u supe, potaže od povrća i soseve, s tim da je preporuka uvek da se spirulina kao začin doda tek nakon termičke obrade kako ne bi izgubila svoju nutritivnu vrednost

Kako se pije spirulina u prahu?

Spirulina u prahu pije se najčešće ujutru, na prazan stomak, pomešana u nekom sveže ceđenom soku, smutiju ili šejku. Preporučena dnevna doza je jedna kafena kašičica dnevno, s tim da se u konsultaciji sa lekarom doze mogu povećati.

Sportisti i ljudi koji troše energiju više od proseka, mogu konzumirati i do jedne supene kašike dnevno.

Da biste na pravilan način konzumirali spirulinu, imajte na umu da je ne dodajete vrelim napicima kako ne bi izgubila blagotvorna svojstva pri visokoj temperaturi.

Ako žurite na posao i nemate vremena za doručak, a želite priliv energije kao posle najzdravijeg obroka, evo predloga:

Za zdrav početak dana i savršen napitak za detoksikaciju, izmiksajte par listova spanaća, jedan manji svež krastavac i par kriški limuna, dodajte kafenu kašičicu spiruline i uživajte u svežini.

Ovaj napitak će vas probuditi, ubrzati metabolizam i mršavićete zdravo. Naučna istraživanja su dokazala da napici sa dodatkom spiruline kroz godinu dana daju bolje rezultate pri mršavljenju nego većina popularnih dijeta.

Spirulinu možete kombinovati sa bilo kojim voćem, povrćem, a po želji dodajte orašaste plodove za dodatne količine omega masti.

Koja je najbolja spirulina na tržištu?

Postoje brojne kompanije koje su na vreme shvatile značaj spiruline i njen uticaj na ljudsko zdravlje i lepotu. Neki od najpoznatijih svetskih brendova spiruline su Earthrise i Nutrex Hawaii. Na našem tržištu veliko poverenje uživaju sledeći brendovi:

Spirulina San Sebastijan

U pakovanju od 150 g, pakuje se ovaj najpotpuniji i najmoćniji izvor hrane na svetu. Spirulina San Sebastijan preporučuje se za jačanje imuniteta, obnavljanje ćelija i zaštitu od raznih bolesti. U praktičnom pakovanju, ova spirulina u trajaće vam dugo i znate da ste za sebe i svoju porodicu odabrali 100% organsku spirulinu.

Spirulina preparat

Zdravo Bilje Spirulina

Ova spirulina preporučuje se za detoksikaciju, ubrzavanje metabolizma, bolji rad digestivnog trakta i poboljšanje krvne slike. Pakovanje Zdravo Bilje Spiruline sadrži 200 kapsula a preporuka je uzimanje 4-6 tableta dnevno uz jelo ili između obroka, i obavezno 4 sata pre spavanja.

Naša preporuka je i Natura Aucta spirulina koja u pakovanju sadrži 300 kapsula. Preporučuje se vegetarijancima i veganima jer sadrži više belančevina i proteina nego meso.

Ako ste u potrazi za neverovatnom snagom i energijom, spirulina je proizvod za vas. Ojačajte svoj organizam, smanjite stres, anksioznost, poboljšajte imunitet i budite zdravi i nasmejani uz superhranu koja nema konkurenciju. Najkvalitetnija suplementacija na bazi spiruline, čeka vas u vašoj Apoteci Online.