Kada putujete, važno je razmotriti svoje individualne potrebe kako biste bili spremni za bilo koju situaciju koja bi se mogla pojaviti tokom putovanja. Ovo može uključivati ​​različite aspekte, poput destinacije, dužine putovanja, klimatskih uslova, vrste aktivnosti koje planirate da radite i vašeg opšteg zdravstvenog stanja.

Kada putujete, važno je razmotriti svoje individualne potrebe kako biste bili spremni za bilo koju situaciju koja bi se mogla pojaviti tokom putovanja. Ovo može uključivati ​​različite aspekte, poput:

  • Destinacije
  • Dužine putovanja
  • Klimatskih uslova
  • Vrste aktivnosti koje planirate da radite
  • Vašeg opšteg zdravstvenog stanja

Destinacija je jedan od najvažnijih faktora koji treba razmotriti kada planirate putovanje. Različite destinacije mogu zahtevati različite lekove i medicinske potrepštine. Na primer, ako putujete u područje sa visokim rizikom od malarije, možda će vam biti potrebni lekovi za sprečavanje malarije i repelenti za insekte. Ako putujete u hladnije klimatske uslove, možda ćete trebati zalihe toplih odevnih predmeta i proizvoda za negu kože koji će se nositi sa hladnoćom.

Dužina putovanja takođe može uticati na vaše potrebe za putnom apotekom. Ako putujete samo na vikend izlet, možda će vam biti potrebni samo osnovni lekovi protiv bolova i antihistaminici. Međutim, ako planirate duže putovanje, možda ćete morati uzeti više lekova i medicinskih potrepština, posebno ako ste u skloni određenim medicinskim stanjima ili uzimate redovne lekove.

Takođe, važno je razmotriti klimatske uslove kada pripremate putnu apoteku. Ako putujete na sunčanu destinaciju, možda će vam biti potrebni proizvodi za zaštitu od sunca, kao što su kreme za sunčanje, šeširi i sunčane naočare. Ako putujete u vlažne ili vetrovite uslove, možda ćete trebati kreme za negu kože koje će se nositi sa ovim uslovima.

Vaše zdravstveno stanje takođe je važno uzeti u obzir kada pripremate putnu apoteku. Ako imate određena hronična medicinska stanja, poput dijabetesa ili srčanih bolesti, možda ćete morati uzeti dodatne lekove ili medicinske potrepštine za putovanje.


U daljem tekst cemo se baviti putovanjem na more i sta nam je to sve potrebno iz apoteke , pogotovo ako smo roditelji i sa nama putuju i deca.

Zaštita od sunca

Izbegavajte izlaganje suncu tokom najtoplijeg dela dana, od 10h do 16h. Umesto toga, organizujte aktivnosti na plaži u ranim jutarnjim satima ili kasnije popodne.

Nanesite kremu za sunčanje na decu najmanje 30 minuta pre izlaganja suncu, i to u dovoljnoj količini, kako biste osigurali adekvatnu pokrivenost celog tela. Nakon toga, kremu ponavljajte svaka 2 sata, ili češće ako se deca kupaju ili se znoje.

Birajte odeću koja će pružiti dodatnu zaštitu od sunca, kao što su majice sa dugim rukavima, šeširi sa širokim obodom, ili specijalna odeća sa UV zaštitom.

Uzmite u obzir da i senka ne pruža apsolutnu zaštitu od sunca. Zato se pobrinite da deca borave u hladu, ispod suncobrana ili drveća.

Obratite pažnju na osetljive delove tela, kao što su nos, uši, vrat, leđa i stopala. Nanesite dodatnu kremu za sunčanje na ove delove tela.

Ako primetite da se detetu crvenilo na koži ili opekotine, ohladite opekotinu hladnim oblogama, koristite hidratantnu kremu ili gel za ublažavanje bolova, i dajte detetu dovoljno tečnosti. Ako su opekotine teške, potražite medicinsku pomoć.

Za decu je nasa preporuka da se uvek od preparata koriste provereni i dokazani brendovi, vrlo je bitno da deca imaju poptunu i sigurni zastitu jer sunce danas zaista moze da bude opasno. U nastavku na sledecim linkovima smo kao preporuku ubacili natrazenije preparate za zastitu od sunca u najmlađem uzrastu.

https://www.apotekaonline.rs/weleda-baby-kids-krema-za-zastitu-od-sunca-za-osetljivu-kozu-spf-50

https://www.apotekaonline.rs/weleda-baby-kids-mleko-za-zastitu-od-sunca-za-osetljivu-kozu-spf-30

https://www.apotekaonline.rs/bioderma-photoderm-kid-mleko-spf50-100ml
https://www.apotekaonline.rs/bioderma-photoderm-kid-sprej-spf50-200ml

https://www.apotekaonline.rs/bioderma-photoderm-pediatrics-mineral-spf50

https://www.apotekaonline.rs/bioderma-photoderm-pediatrics-lait-spf-50

https://www.apotekaonline.rs/eucerin-fluid-za-zastitu-osetljive-decje-koze-od-sunca-spf-50

https://www.apotekaonline.rs/pretraga/eucerin%20sun/page-2?description=true

Hidratacija

Boravak na plaži i u moru znači i veću potrebu za hidratacijom. Obezbedite dovoljno vode za sve članove porodice, kao i napitke sa elektrolitima, posebno za decu koja su sklonija dehidrataciji. Ponesite i nekoliko flašica vode u zamrzivaču, koje možete da koristite kao zamenu za led u hladnjači za hranu i piće.

https://www.apotekaonline.rs/harmony-rehydrosal

https://www.apotekaonline.rs/orosal-65-prasak


Pomoć za probavne smetnje

Promena okoline, vrućina i novi način ishrane mogu izazvati probleme sa probavom, što je posebno česta pojava kod dece. U putnoj apoteci, trebalo bi da imate lekove protiv nadutosti, dijareje i zatvora, kao i probiotike, koji će vam pomoći da održite zdravlje probavnog sistema. U nastavku teksta takodđe mozete pronaci linkove najtrazenijih pomenutih proizvoda

https://www.apotekaonline.rs/esenbak-kolik-probiotik-kapi

https://www.apotekaonline.rs/omni-biotic-panda

https://www.apotekaonline.rs/probiotik-esenbak-intense-10-10-10
https://www.apotekaonline.rs/flonivin-plus-probiotik-10-kapsula

Prva pomoć za manje povrede

Boravak na plaži i u moru često može da dovede do manjih povreda, poput manjih ogrebotina, uboda insekata i ugriza morskih stvorenja. U putnoj apoteci, trebalo bi da imate dezinfekciona sredstva, flasteri, zavoje, antihistaminike i lekove protiv bolova, koji će vam pomoći da se brzo i efikasno nosite sa ovim situacijama.

https://www.apotekaonline.rs/nega-i-zastita/insekti/page-2

https://www.apotekaonline.rs/alkoseptol-70-rastvor

https://www.apotekaonline.rs/hidrosept-rastvor-3

https://www.apotekaonline.rs/xibiz-jao-gel

https://www.apotekaonline.rs/7nutrition-quercetin
Sredstva za negu kože

Boravak na plaži i u moru znači i dodatnu negu kože. U putnoj apoteci, trebalo bi da imate hidratantnu kremu, losion za posle sunčanja, kreme za negu kože posle uboda insekata i kreme za zaštitu od uboda meduza i drugih morskih stvorenja.

https://www.apotekaonline.rs/avene-cicalfate-obnavljajuci-balzam-za-usne-10ml-preparat-za-negu-usana

https://www.apotekaonline.rs/avene-cleanance-hydra-krema-40ml-preparat-za-hidriranje-i-negu-koze