• HEPATHROMBIN H REKTALNA MAST

Prodaja ovog leka  zabranjena je putem interneta zakonom Republike Srbije , dok je oglašavanje istog putem interneta dozvoljeno isključivo kao podsetnik i ima svrhu informisanja.

PRAVILNIK O NAČINU OGLAŠAVANJA LEKA, ODNOSNO MEDICINSKOG SREDSTVA Sl. Gl. RS", br.79/2010 MOŽETE POGLEDATI OVDE.

 

Pre upotrebe pažljivo pročitajte ovo uputstvo!

Ovaj lek možete kupiti bez lekarskog recepta, za otklanjanje simptoma bolesti bez pomoći Vašeg lekara. Potrebno je da pažljivo koristite ovaj lek kako bi od njega dobili najbolje rezultate. Uputstvo sačuvajte. Možda ćete želeti ponovo da ga pročitate. Ako imate dodatnih pitanja obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ukoliko se Vaši simptomi pogoršaju, obavezno posetite Vašeg lekara.

Ovaj lek ne bi trebalo da koristite duže od 7 dana.

Zaštićen naziv leka, jačina leka, farmaceutski oblik: HEPATHROMBIN H rektalna mast (65i.j./g + 2,233mg/g +30mg/g)

Nezaštićeno, generičko ime: heparin-natrijum, prednizolon, polidokanol

Sadržaj aktivnih supstanci: 1g rnasti sadrži: 65i.j. heparin-natrijuma; 2,233mg prednizolonacetata; 30mg poli-dokanola.

Sadržaj pomoćnih supstanci: Hepathrombin H rektalna mast sadrži sledeće pomoćne supstance: parafin, čvrsti; lanolin, bezvodni; silicijum-dioksid, bezvodni; parafin, gusto-tečni.

Naziv i adresa nosiocadozvole za stavljanje leka u promet: Hemofarm A.D., Beogradski put b.b., 26300 Vršac, Republika Srbija

Naziv i adresa proizvođača: Hemofarm A.D., Beogradski put b.b., 26300 Vršac, Republika Srbija

ŠTA JE LEK HEPATHROMBIN H I ČEMU JE NAMENJEN?
HEPATHROMBIN H sadrži kao aktivne sastojke heparin-natrijum, prednizolonacetat, polidokanol i u toj kombinaciji omogućava efikasno lečenje karakterističnih pratećih pojava i posledica hemoroida (šuljeva).

SASTAV:
Hepathrombin H rektalna mast sadrži 65i.j. heparin-natrijuma, 2,233mg prednizolonacetata i 30mg polidokanola (žućkasto bela, poluprovidna, homogena, gelu slična mast, karakterističnog mirisa).

PAKOVANJE:
Tuba sa 20g rektalne masti

BROJ REŠENJAI DATUM:
2063/2007/12 od 25.09.2007.

KAKO LEK HEPATHROMBIN H DELUJE?
HEPATHROMBIN H rektalna mast efikasno otklanja prateće pojave i posledice hemoroida (šuljeva) u anorektalnom području kao što su svrab, žarenje, peckanje, bolovi i vlaženje (videti Kada se lek Hepathrombin H upotrebljava?). Zahvaljujući čistom heparinu, Hepathrombin H sprečava zgrušavanje krvi u hemoroidima, prednizolon deluje antiinflamatomo (antizapaljenski), antipruriginozno (otklanja svrab), a polidokanol ispoljava lokalno anestetičko dejstvo.

KADA SE LEK HEPATHROMBIN H UPOTREBLJAVA?
Hepathrombin H rektalna mast je namenjena za kratkotrajnu primenu u terapiji simptoma unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida i analnih fisura.

ŠTA MORATE DA PROČITATE PRE UPOTREBE LEKA?
Upozorite lekara ako uzimate druge lekove, imaie neku hroničnu bolest, neki poremećaj metabolizma, preosetljivi ste na lekove ili ste imali alergijske reakcije na neke od njih.

KADA NE SMETE UZIMATI HEPATHROMBIN H?
-  Ukoliko ste alergični na aktivne ili bilo koju od pomoćnih supstanci leka
-  Ukoliko imate virusnu infekciju u predelu čmara (npr. herpes, herpes zoster, ovčije boginje)
-  Ukoliko imate bakterijsku ili gljivičnu infekciju kože u predelu čmara koja nije lečena
-  Ukoliko imate pojačanu sklonost ka krvavljenju
-  Ukoliko ste trudni ili planirate da ostanete trudni

UPOZORENJA  I MERE OPREZA:
Treba izbegavati dugotrajnu kontinuiranu primenu Hepathrombin H rektalne masti jer se povećava rizik od ispoljavanja neželjenih efekata leka. Dugotrajna primena kod dece može dovesti do smanjene funkcije nadbubrežne žlezde i samim tim do smanjene otpomosti ka infekcijama. Hepathrombin H rektalnu mast ne treba primenjivati duže od 7 dana. Ukoliko postoji infekcija u predelu čmara lekar će Vam propisati lek za terapiju infekcije. Na mestu primene Hepathrombin H rektalne masti ne treba koristiti nikakve obloge. Ukoliko ne dođe do olakšanja simptoma oboljenja konsultujte Vašeg lekara.

UZIMANJE LEKA HEPATHROMBIN H SA HRANOM ILI PIĆIMA:
Nije relevantno za preparat.

PRIMENA U TRUDNOĆI I DOJENJU:
-  Pre nego što počnete da uzimate neki lek, u periodu trudnoće i dojenja, posavetujte se sa Vašim lekarom ili farmaceutom
-  Ne preporučuje se primena Hepathrombin-a H u trudnoći, a posebno u prvom tromesečju (videti Kada ne smete uzimati Hepathrombin H) jer se ne može u potpunosti isključiti uticaj leka na razvoj bebe. U kasnijem periodu trudnoće (II i III tromеsečje), lek možete da uzimate, ali samo ako je to neophodno i nakon konsultacija sa Vašim lekarom; u tom slučaju savetuje se oprez. Ne koristite lek u većoj količini ili u dužem vremenskom periodu nego što Vam je to savetovao lekar
-  Ukoliko dojite možete da uzimate ovaj lek samo kada je to neophodno i nakon konsultacija sa Vašim lekarom

UTICAJ NA PSIHOFIZIČKE SPOSOBNOSTI PRILIKOM UPRAVLJANJA MOTORNIM VOZILOM I MAŠINAMA:
Nema podataka da Hepathrombin H može da utiče na psihofizičku sposobnost prilikom upravljanja motomim vozilom ili rukovanja mašinama.

ŠTA MORATE DA ZNATE O POMOĆNIM MATERIJAMA KOJE SADRŽI LEK HEPATHROMBIN H?
Hepathrombin H rektalna mast sadrži lanolin, koji može dovesti do lokalnih reakcija na koži (npr. kontaktni dermatitis).

NA ŠTA MORATE PAZITIAKO UZIMATE DRUGE LEKOVE?
-  Imajte u vidu da se ove informacije mogu odnositi na lekove koje više ne pijete, kao i na lekove koje planirate da uzimate u budućnosti. Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate, ili ste do nedavno uzimali neki drugi lek, uključujući i lek koji se nabavlja bez lekarskog recepta. Ove informacije su izuzetno važne jer upotreba više od jednog leka u isto vreme može oslabiti ili pojačati njihovo dejstvo.
-  Ne preporučuje se primena Hepathrombin-a H sa ostalim preparatima za rektalnu primenu.

KAKO SE LEK HEPATHROMBIN H UPOTREBLJAVA?
-  Hepathrombin H rektalna mast se kod spoljašnjih promena nanosi na obolelo područje 2-4 puta dnevno u toku 7 dana. Prvog dana terapije, da bi brže došlo do olakšanja simptoma, može se primeniti do četiri puta.
-  Kod unutrašnjih hemoroida, na tubu se pričvrsti priložena cevčica, koja se zatim uvlači u završetak debelog creva i lakim pritiskom na tubu se istisne mala količina masti.

UKOLIKO STE UZELIVIŠE LEKA NEGO ŠTO BI TREBALO:
Ukoliko ste uzeli više leka od onoga što je navedeno u tekstu uputstva (predoziranje) ili je neko drugi slučajno uzeo Vaš lek, odmah se obratite Vašem lekaru, farmaceutu ili najbližoj zdravstvenoj ustanovi!

UKOLIKO STE ZABORAVILI DA UZMETE LEK HEPATHROMBIN H:
Ukoliko ste preskočili da uzmete dozu leka, uzmite je što je pre moguće. Međutim, ukoliko se približilo vreme za uzimanje sledeće doze, nastavite sa uzimanjem leka po preporučenom režimu.

ŠTA SE DEŠAVA AKO NAGLO PRESTANETE DA UZIMATE LEK HEPATHROMBIN H?
Nije relevantno za preparat.

NEŽELJENA DEJSTVA LEKA:
-  Kao i svi lekovi, i Hepathrombin H može imati neželjena dejstva kod nekih pacijenata, mada se ona retko javljaju
-  Dugotrajna primena može da dovede do usporenog zarastanja ranica na koži i tanjenja kože
-  Retko se mogu javiti alergijske reakcije (reakcije preosetljivosti), kao i lokalne iritacije
-  Ukoliko primetite bilo koje navedeno neželjeno dejstvo koje se ne povlači ili Vas uznemirava, obratite se Vašem lekaru
-  Ukoliko primetite bilo koje simptome koji bi mogli biti neželjena reakcija na Hepathrombin H rektalnu mast, a nisu pomenuti u uputstvu, obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta

ČUVANJE I ROK UPOTREBE ČUVANJE:
-  Držite lek Hepathrombin H van domašaja dece!
-  Čuvajte ovaj lek na temperaturi do 25°C.

ROK UPOTREBE:
3 godine. Lek se ne sme koristiti nakon isteka roka upotrebe označenog na pakovanju.

NAČIN IZDAVANJA LEKA
Hepathrombin H se može izdavati i bez lekarskog recepta.

POSEBNE MERE UNIŠTAVANJA NEUPOTREBLJENOG LEKA ILI OSTATAKA LEKA:
Neupotrebljeni lek se uništava u skladu sa važećim propisima

DATUM POSLEDNJE REVIZIJE TEKSTA UPUTSTVA:
Jul. 2008. 

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo. O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek-posavetovati se sa lekarom ili farmaceutom.

Napišite recenziju

Molimo Vas prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.

HEPATHROMBIN H REKTALNA MAST

  • Šifra: BR-65126546
  • Raspoloživost: ---
  • 0,00 din


Tagovi: hepathrombin, h, hemoroidi, suljevi, lecenje