Meni
Korpa

ADONIS BILJNI ČAJ NANA

ADONIS BILJNI ČAJ NANA
ADONIS BILJNI ČAJ NANA
99,00 RSD
  • Lager: Na stanju
  • Šifra proizvoda: 20161541
2 prodaja
868 pregleda

ADONIS BILJNI ČAJ NANA

Opis proizvoda

Prema grčkoj mitologiji, Had je svoju miljenicu, ljupku nimfu Mintu, pretvorio u nanu da bi je spasao od osvete njegove ljubomorne žene Persefone.
Nana je bila poznata 1.000 godina pre nove ere u starom Egiptu. Koristili su je u medicinske svrhe stari Egipcani, Grci i Rimljani. Ona i danas nastavlja da bude poštovana zbog svoje specifične oštre arome i laganog ukusa koji hladi i osvežava.
Grci i Jevreji su stavljali nanu u parfeme, a Rimljani su njome ukrašavali svoje krune za vreme verskih obreda. Rimljanke su bile vrlo dosetljive, pa su nanu mešale s medom kako bi zasladile svoj dah nakon što su pile vino.Vojnici u staroj Grčkoj nisu pre svojih ratnih pohoda smeli uzimati nanu zbog njenog afrodizijskog dejstva.Arapi tradicionalno piju čaj od nane kako bi postaknuli svoju muževnost te je smatraju simbolom prijateljstva i ljubavi.

OSTALI NAZIVI

nana, menta, metvica, ljuta nana, metva, paprena metva

NAZIVI NA DRUGIM JEZICIMA

Latinski nazivi:Mentha x piperita;Nemački nazivi:Pfefferminze;Engleski nazivi:Peppermint;

SASTOJCI

List nane 100%.

KAKO SE PRIPREMA ČAJ?

Jednu kašiku čaja (3 g) preliti sa 2 dl ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta i procediti.

ČUVANJE PROIZVODA

Čuvati na suvom i hladnom mestu bez direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Vodite računa da čajeve ne držite u istom prostoru sa začinima jakog mirisa. Nakon otvaranja kese čaja u rinfuzu, ako ste u mogućnosti, prespite čaj u zatvorenu posudu.

ŠTA SADRŽI?

Glavni sastojak droge je etarsko ulje (0,5-1,5) koje sadrži mentol svojstvenog prijatnog mirisa koji osvežava i hladi. U listu ima još i malo tanina, flavonoida, gorkih i drugih korisnih sastojaka zbog čega je dejstvo ove biljke višestruko a primena široka.

KAKO DELUJE?

Koristi se kao blag sedativ, karminativ, digestiv i dijaforetik jer ima tanina. List nane se koristi za eksrakciju mentola, iz etarskog ulja, koji ima široku primenu u medicini. Koristi se i kao začin a etarsko ulje i u kozmetici.
Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog radnika u ovoj oblasti stručnosti. Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu koje je deklarisano na samom kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.

NETO 50G

Napišite recenziju

Molimo Vas prijavite se ili se registrujte da biste napisali recenziju.